Belföld

Hárommilliárdos szennyvíz-kezelési terv Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 25 kistelepülése - a gazdaságosságot szem előtt tartva - egyedi terv alapján, együttesen mintegy 3 milliárd forint értékű infrastrukturális fejlesztéssel oldja meg a szennyvíz-kezelést.

Tisza András, a térségi területfejlesztési ügynökség igazgatója elmondta: a községek – miután a hagyományos szennyvíz-rendszer létrehozása nem lenne kifizetődő – alternatív megoldást választanak a környezetvédelmi célú beruházás megvalósítására.

Az érintett településeken egyéni, vagy csoportos zárt gyűjtőket létesítenek, ahonnan a legközelebbi, nagyobb tisztító telepekre szervezetten szállítják majd a szennyvizet. A megye többi településén az egymáshoz közeli városok és községek összefogva, közös beruházásban építik majd ki az európai uniós követelményeknek megfelelő szennyvízhálózatot.

Az áprilisban elfogadott megyei szennyvíz-elhelyezési program szerint 74 ilyen közös beruházás lesz a régióban a következő években. Az igazgató a kistelepülések alternatív szennyvíz-kezelésével kapcsolatban kifejtette: a tervek elkészíttetését a területfejlesztési ügynökség vállalta magára és fizeti annak költségeit.

A szervezet közreműködik a beruházáshoz szükséges 25 százalék saját erő biztosításához is, mivel a kisközségek önkormányzatainak költségvetése ezt nem tudná teljes egészében fedezni. A fejlesztés 75 százalékát – támogatásként – az Európai Unió SAPARD Program Alapjából pályázat útján szeretnék elnyerni.

Az ügynökség a pályázati anyagot is elkészíti a települések önkormányzatainak: Beregdaróc, Botpalád, Darnó, Hetefejércse, Kisnamény, Kispalád, Kisszekeres, Komlódtótfalu, Kömörő, Lövőpetri, Mánd, Nagyszekeres, Nemesborzova, Nyírderzs, Nyírgelse, Nyírlövő, Olcsvaapáti, Ömböly, Penészlek, Rápolt, Szabolcsbáka, Szamoskér, Uszka, Újdombrád és Zsarolyán kisközségeknek.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik