Belföld

Forró helyzetben a francia atomerőművek

Franciaországban hétfőn rendkívüli tárgyalásokat kezdtek a minisztériumok és az áramszolgáltató cégek képviselői, hogy értékeljék az atomerőművek felhevülésével összefüggő gondokat.

“A helyzet igen komoly” – közölte Nicole Fontaine ipari miniszter, utalva arra, hogy az ország 58 atomerőműve előtt most két választási lehetőség van. Vagy vissza kell fogniuk az áramtermelést, vagy a megengedett hőmérsékletnél magasabb hőmérsékleten engedik vissza a vizet a folyókba. A Bugey, a Rhone folyó mentén, Lyonnál lévő atomerőmű máris kívételes felhatalmazást kért magának arra, hogy magasabb hőmérsékleten vezethesse vissza a folyóba a vizet.

Fontaine utalt arra, hogy a megoldás az áramtermelés csökkentése, következésképpen a fogyasztás “racionalizálása” lehet, de erről konkrétumokat nem említett. ” Nincs sok mozgási lehetőségünk, a fontos az, hogy a polgárok legyenek felkészülve a következmények elfogadására” – mondta. Franciaországban komoly problémákat okoz, hogy helyenként a hőmérséklet meghaladja a 40 fokot.

Forró helyzet Fessenheimben

Különös problémát okozott az elmúlt héten a fessenheimi erőmű túlmelegedése, ahol több napi próbálkozás után hétvégére sikerült csak stabilizálni a túlhevült reaktor hőmérsékletét.

A ventillációs rendszernek és az intenzív „fagyasztó” hűtésnek köszönhetően kedden végre 48 fokra csökkent a reaktor hőmérséklete, ami így két fokkal a megengedett érték alatt marad. Ezt megelőzően négy napon át hiába próbálkoztak a reaktor falainak külső hűtésével. Monique Séné, az Energetikai Tudományos és Információs Csoport elnöke a reaktor locsolásával kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy „ez a fajta eljárás Franciaországban és máshol is példa nélküli.”


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik