Belföld

Felügyeleti biztost neveztek ki a Kárpátia Hitelszövetkezethez

2003. augusztus 4-től hat hónapra felügyeleti biztost nevezett ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Kárpátiai Hitelszövetkezet élére - jelent meg a Magyar Tőkepiacban. A felügyeleti biztos kirendelésének ideje alatt a
hitelszövetkezet vezető állású tisztségviselői az alapszabályban rögzített feladataikat, cégjegyzési jogukat nem gyakorolhatják.

A felügyelet szűkszavú határozata a hitelintézeti tőrvényre, azon belül azonban törvényi helyre nem hivatkozik. A kirendelt felügyeleti biztos, Tihanyi László nem nyilatkozhat. Információink szerint a szokatlan felügyeleti lépés – amely a felügyeleti intézkedési lehetőségek sorában a súlyosak közé sorolható – oka, hogy a felügyelet úgy vélte, a hitelszövetkezet nem rendelkezik legitim irányító testülettel, sem menedzsmenttel, sem pedig igazgatósággal. A tagok között belső ellentétek robbantak ki, s a helyzet tisztázásáig a felügyeleti biztos irányítja a szövetkezetet.

A Kárpátia Hitelszövetkezetet – korábbi nevén Első Kisalföld Hitelszövetkezet – a Magyarországon működő mindössze 6 hitelszövetkezet közül a nagyobbak közé tartozik, jegyzett tőkéje 380 millió forint, tagjainak száma több ezer fő. A 6 hitelszövetkezet együttes taglétszáma 13 ezer fő, közülük egy rendelkezik 5 ezer taggal, de mindegyik taglétszáma eléri az 1 ezer főt. A 6 szövetkezet együttes saját tőkéje 1,2 milliárd forint, így – mivel a szövetkezetek saját tőkéje nem lehet kevesebb, mint jegyzett tőkéjük – a Kárpátia Hitelszövetkezet 380 millió forintos tőkéje az össztőke közel harmada.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik