Belföld

BKIK-javaslat: eva-plusz

A BKIK Gazdaságpolitikai Bizottsága áttekintette az egységes vállalkozói adó (eva) eddig összegyűlt tapasztalatait és ennek alapján javaslatot dolgozott ki egy új átalányadózási forma bevezetésére. - számol be az Üzleti 7.

A konstrukció szerint – amelyet a BKIK „eva plusznak” nevez – az ezt választó vállalkozás évi 30 millió forintos értékhatárig az evára emlékeztető számítási elemekkel és formával bevétele 18 százalékát fizeti adóként. Az ehhez szükséges nyilvántartás a javaslat szerint minimális lenne, kizárólag a bevételi és a kiadási számlák nyilvántartása alapján vezetett napló határozná meg a fizetett adót.

A javasolt konstrukció lényege, hogy a bevétel fogalma megegyezik az eva bevételi fogalmával, az áfát is magában foglalja. A választhatóság bevételi értékhatára évi 30 millió forint; a számított adó a bevétel 18 százaléka. A fizetendő adó mértéke: a számított adó csökkentve a nem alanyi adómentes, a nem evás, és a nem e javaslat szerinti szállító által kibocsátott beszerzési számlák együttes bruttó (az áfát is magában foglaló) értékének 12 százalékával.
A fizetendő adó nem lehet kevesebb, mint a bevétel 8 százaléka; a számított adó csak abban az esetben csökkenthető, ha a beszerzési számlák együttes bruttó értéke eléri vagy meghaladja a bruttó bevétel 25 százalékát; a fizetendő adó ugyanazokat az adókat váltja ki, mint az eva; a bevételek nyilvántartása mellett azonos szabályok szerint a beszerzési számlákat is nyilvántartásba kell venni. Az egyéb szabályok és feltételek megegyeznek az eva szabályaival.

A kamara javaslatát megküldte a Pénzügyminisztériumba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik