Belföld

Befejeződött a Szent István-bazilika rekonstrukciója

Mintegy 4 milliárd forintot fordított a magyar állam a budapesti Szent István-bazilika rekonstrukciójára, amely 20 év után befejeződött - mondta Hiller István, a székesegyház épületében tartott hétfői bejáráson.

A több ütemből álló beruházás során 1999-től 2000-ig a kulturális minisztérium finanszírozásában 1,89 milliárd forint értékben a főpárkány fölött a teljes külső részt felújították, illetve helyreállították a nyugati főhomlokzatot, restaurálták a nagykupola belső felületének mozaik díszítéseit is – sorolta.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy 2001-ben kezdődött a műemléki nagyorgona restaurálása; a 40 millió forintot igényló munka 2004-ben ér véget.

A székesegyház főbejárati portikuszát 2002-ben újították fel, ugyancsak ekkor szépült meg a szentélyhomlokzat főpárkánya, továbbá a templombelsőben a teljes északi hajó és a főoltári szentély epszise az ott található művészeti alkotásokkal együtt. Az idén készült el a homlokzati lábazatokon túl a déli hajó tere és a főoltár, a kőpadozat és az altemplom terének felújítása – ismertette.

A rekonstrukció során megújultak az oltárok, a falikarok, a szobrok, a festmények, a szószék és a gyóntató házak is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik