Belföld

Antenna Hungária: 2,27 milliárdos veszteség az első félévben

Az Antenna Hungária Rt. (AH) az első félévben 2,273 milliárd forint adózás előtti konszolidált veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 651,6 millió forint nyereséggel - közölte a társaság hétfőn.

A konszolidált, nem auditált, a magyar számviteli elvek (HAS) alapján készült eredménykimutatás szerint a társaság az első félévben nettó 12,47 milliárd forint árbevételt ért el, 4,4 százalékkal, mintegy 520 millió forinttal többet mint egy évvel
korábban.

Anyavállalati szinten az AH az első félévében nyereségesen gazdálkodott: adózás előtti eredménye 643,7 millió forint volt, nettó árbevétele 11,9 milliárd forintot tett ki. A társaság csoportszintű vesztesége döntő mértékben a Vodafone Magyarország Rt. konszolidálásához kapcsolódott – közölte a cég.

A közlemény szerint a Vodafone Magyarország Rt. 2003. május 30-án tartott közgyűlésén alaptőke-emelésről határoztak, amelyről a cégbírósági határozatot az AH a konszolidált beszámoló elkészítéséig nem kapta kézhez. Ebből következően a Vodafone konszolidálása még a 16,17 százalékos AH részesedési aránnyal történt a beszámolóban: ha a tőkeemelést a cégbíróság bejegyzi, akkor az várhatóan kedvezően hat az AH harmadik negyedéves eredménykimutatására – közölte a társaság.

Az AH-csoport idei bevételeinek 57 százaléka a műsorterjesztésből, 20 százaléka a távközlésből, 7 százaléka az AntennaMikro, 6 százaléka a szerviz szolgáltatásból, 10 százaléka pedig az egyéb tevékenységekből, például infrastruktúra-bérbeadásból származott. A vállalatcsoport üzleti tevékenységének eredménye 268 millió forint volt, ami 643 millió forinttal alacsonyabb a 2002 első félévinél. A csökkenés elsősorban a Vodafone Magyarország Rt. 553 millió forintot kitevő aktív tőkekonszolidációs különbözetének tudható be.

A pénzügyi műveletek eredménye 2003 első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához képest 2,35 milliárd forinttal romlott, s mínusz 2,624 milliárd forintot tett ki június végén: a romlás oka az, hogy a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai között számolták el a Vodafone Magyarország Rt. részesedésében az első félévben bekövetkezett változást, 1,74 milliárd forint értékben – áll a közleményben.

A csoport mérleg szerinti vesztesége 2,213 milliárd forint volt a félév végén, szemben az egy évvel korábbi 501 millió forint nyereséggel. A vállalatcsoport saját tőkéje az első félév végén 15,621 milliárd forint volt, 5,098 milliárd forinttal kevesebb mint egy évvel korábban. A csökkenést egyebek mellett a mérleg szerinti eredmény változása, illetve az okozta, hogy a digitális televíziózás műszaki fejlesztésére fordított kiadások a számviteli előírások alapján az eredménytartalékból a lekötött tartalékba kerültek át. A jegyzett tőke összege nem változott, június végén 11,8752 milliárd forintot tett ki.

A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde jegyzett “A” kategóriájában kereskednek. Az értékpapír elmúlt tizenkét havi legmagasabb árfolyama 2.685 forint, legalacsonyabb ára pedig 1.765 forint volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik