Belföld

Jogszabálymódosítás segített Kulcsárnak?

Egy tavaly decemberben alkotott kormányrendelet ez év januártól hatályos módosítása tette lehetővé, hogy a K&H Bank brókercégénél Kulcsár Attila végrehajtsa az ismeretlen eredetű milliárdok tisztára mosását eredményező részvényvásárlási akciókat - írja a Magyar Nemzet és az Origo.hu.

Ez év január 1-jén lépett hatályba a 292/2002. (XII.27.) számú kormányrendelet, amely szerint “Az ügyfélszámláról a befektetési szolgáltatás az árutőzsdei szolgáltatás igénybe vételéből vagy értékpapír hozamából származó összeg bankszámlára vagy ügyfélszámlára utalható.” A korábban érvényes jogszabály csak az ügyfél, a “számlatulajdonos nevére szóló hitelintézetnél vezetett bankszámlára” engedte meg az átutalást.

E csekélynek tűnő rendeletmódosítás tette lehetővé, hogy a K&H Equitiesnél a Pannonplast papírjainak felvásárlása érdekében végrehajtott – engedményezési ügyletekkel tarkított – tranzakcióba bevonják az Állami Autópálya Kezelő Rt. félmilliárd forintját – írta a Magyar Nemzet. Tavaly december végéig a brókercégek által – a jogszabályoknak megfelelő módon működő – banki számítógépes rendszerek nem is engedhették meg, hogy a megbízást adó ügyfélszámlájáról ne annak bankszámlájára történjen átutalás, hanem például engedményezése alapján más számlájára. A számítógépes rendszer az ilyen tranzakcióra vonatkozó utasítást megtagadta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik