Belföld

Öt százalékra nőhet a költségvetési hiány

A GDP 5 százalékáig emelheti a költségvetés hiányára vonatkozó prognózisát a pénzügyi tárca Medgyessy Péter 53. heti nyugdíjak kifizetéséről szóló bejelentése után.

Kellemetlen helyzetbe hozta a Pénzügyminisztériumot Medgyessy Péter döntése, miszerint az 53. heti nyugdíjat az eredeti terveknek megfelelően, még az idén kell kifizetni. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a tárca kénytelen lesz 5 százalékosra emelni az idei hiányra vonatkozó prognózisát. Abban ugyanis eddig nem számolt a plusz heti nyugdíjígéret ez évi kiutalásával – noha az mindvégig szerepelt az elfogadott költségvetésben.

Medgyessy tegnap a rádióban ráadásul kijelentette, az idén nem lesz több takarékossági „csomag” a kormány részéről – ami végleg kényszerpályára állítja a PM-et. A hiány kényszerű megemelését vetíti előre az is, hogy már pluszbevételekre sem apellálhat a büdzsé a mintegy 30 milliárdnyi kiadás fedezetének előteremtésekor. Az idei többletbevételeket ugyanis már egyszer „felélte” a tárca, amikor július közepén nyilvánosságra hozta az eredetileg 4,5-ről 4,8 százalékosra korrigált idei tervét.
Házi feladat a PM-nek

A házi feladat még olyannyira friss, hogy egyelőre nem szolgálhatok részletekkel – válaszolta az MTI-nek Csák Csongor a PM helyettes szóvivője arra a kérdésre, hogy a tárca miként teremti meg az 53. heti nyugdíj kifizetésének fedezetét.

“Ami biztos: a kért időben meglesz az előterjesztés, ami biztosítja az ez évi kifizetést” – mondta a helyettes szóvivő. “Esetleg többet mondhatok majd, ha már konkrét verziók is rendelkezésre állnak arról, honnan lehet megtakarítani az összeget. Jelenleg a lehetőségek kiókumulálásán folyik a munka” – tette hozzá.

A kormányzat július végén módosította az idei évre tervezett államháztartási hiányt a GDP 4,8 százalékára, ám ebben a számításban nem szerepelt az 53. heti nyugdíjak idei kifizetése. A 13. havi nyugdíj időarányos bevezetése 2003-ban 33 milliárd forint kiadást jelent. A törvény szerint mintegy 2,6 millió személy jogosult a 13. havi nyugdíj egynegyedére, az ellátás átlagos összege 12.600 forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik