Belföld

Szeptemberben kerül boltokba Kertész Imre legújabb könyve

Elkészült legújabb, Felszámolás című regényével Kertész Imre. A Nobel-díjas író kötete szeptemberben lát napvilágot az életművét gondozó Magvető Kiadónál.

“Úgy értesültem, hogy szeptember 10-én, a budapesti Radnóti Színházban lesz a könyvem bemutatója, a felolvasóesten magam is részt veszek” – mondta a jelenleg Berlinben élő Kertész Imre pénteken az MTI-nek.

Az irodalmi Nobel-díjjal tavaly kitüntetett alkotó új regénye a holokauszt következményeiről, a súlyos örökséggel küzdő második nemzedékről szól, magyar környezetben, több idősíkban játszódik. A megírásához egy számára teljesen új, úgynevezett fikciós technikát választott.

“A cselekmény egyrészt 1990-ben játszódik – a történet elbeszélője 1999-ben írja -, másrészt a könyv visszanyúlik a 70-es, 80-as évekbe, a kádári időkbe” – mondta Kertész Imre. A regényen, amelynek befejezéséhez németországi ösztöndíjat kapott, régóta dolgozott.

“Megvolt a pontos kompozíciója, csak vissza kellett nyerni a nyugalmamat” – mondta, utalva a Nobel-díjjal együtt járó, személye felé megnyilvánuló érdeklődésre. Szavai szerint végül sikerült kipréselnie a szükséges időt, amikor csak a regényre koncentrálhatott, s mint hozzátette, a zűrzavaros körülmények szerencsére nem látszanak meg a regényen.

“A Felszámolás lazán kapcsolódik a Kaddis a meg nem született gyermekért című regényemhez. Figurák jelennek meg, folytatják életüket, de a regény önmagáért helytáll, nem kell ismerni az előzményeket” – mondta Kertész Imre.

A mintegy 170 oldalas regény német nyelvű bemutatóját szeptember 21-én tartják Bertolt Brecht legendás színházában, a Berliner Ensemble-ban. A Felszámolás még az ősszel holland és lengyel nyelven is megjelenik. Kertész Imre elmondta, hogy az ösztöndíj zárultával megpróbál kétlaki életet élni Budapesten és Berlinben.

Szólt arról, hogy már dolgozik új könyvén. A végső kocsma a Gályanapló és a Valaki más című regényének befejező kötete lesz. Az abban foglaltak “személyes feljegyzések, képek, tapasztalatok, úgymond utolsó pillanatok az ember életéből” – mondta Kertész Imre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik