Belföld

Beopetrol – a görögöket elutasították, a Mol és a Lukoil tett ajánlatot

A szerb Beopetrol olajtermék-forgalmazó vállalatra a Mol és az orosz Lukoil tett ajánlatot - közölték pénteken a szerb privatizációs ügynökségnél. Hozzátették, hogy a nyertest augusztus 25-én választják ki.

A Mol a maga részéről csütörtökön jelentette be, hogy ajánlatot adott be a Beopetrol eladásra kínált 79,53 százalékának megvásárlására. A Beopetrol átvilágítását követően a Mol úgy véli, hogy kiválóan alkalmas a szerb olajvállalat piaci helyzetének erősítésére a magas növekedési potenciállal rendelkező szerb piacon – így a Mol közleménye.

A Beopetrol főként kőolajtermékek – benzin, gázolaj, fűtőolaj, PB és kenőolaj – forgalmazásával foglalkozik. Szerbiában 179 töltőállomásból álló hálózata van. A Beopetrol Szerbia nagyságra második kőolajtermék nagy- és kiskereskedője, hozzávetőleg 400 ezer tonnás éves értékesítéssel – írta a Mol közleménye. Szerbiában még nincs külföldi szereplő az üzemanyag-forgalmazásban.

A Molnál május 13-án hozták nyilvánosságra, hogy a cég pályázik a Beopetrol-részesedés megszerzésére. Akkor még azt közölték, hogy a szlovén Petrol céggel konzorciumot alkotva akar a Mol üzletrészt venni, most azonban a magyar vállalat önállóan adta be az ajánlatot. A szlovén vállalatnál azt mondták, hogy azért döntöttek a távolmaradás mellett, mert a Beopetrolt nem tekintik jó befektetésnek. A szlovén Petrol inkább meglévő benzinkutakat akar vásárolni, és újakat építeni – mondták a Petrolnál pénteken.

Korábbi értesülések szerint a szerb kormány 100 millió eurós bevételre számít részesedése eladásából. A Beopetrol állami tulajdon hányada 99,37 százalék, a többi részvény a dolgozóknál van. Az eladásra kínált részvények névértéke 74 716 millió jugoszláv dinár (1,29 millió dollár). A szerb kormány privatizációs ügynöksége által április 22-én kiírt pályázat szerint az eredeti beadási határidő július 28-a volt, ezt azonban augusztus 7-ig meghosszabbították.

Az MTI korábbi információi szerint a Beopetrol iránt a Mol és a Lukoil mellett az osztrák OMV és a görög Hellenic Petroleum is érdeklődött. A Hellenic Petrol már tavaly októberben megvette a Montenegróban monopolhelyzetben lévő, kotori székhelyű Jugopetrol 54 százalékát, 65 millió euróért. A Hellenic Petrol most valóban pályázott a Beopetrolra is, de ajánlatát a szerb privatizációs bizottság hiányosnak tartotta, és elutasította – közölték pénteken Belgrádban.

A szlovák Slovnaftban többségi tulajdonnal rendelkező Mol 2003. július 17-én szerződést írt alá a horvát kormánnyal, amely szerint a Mol 505 millió dollárért megveszi a horvát olajtársaság, az INA 25 százalékát plusz egy részvényét. Az 1990-ben létrehozott Beopetrol azelőtt az INA része volt, és a horvát társaság jelenleg is vagyonátadásért perli a Beopetrolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik