Belföld

A PM hivatalosan is megvádolta a felügyeletet

A Pénzügyminisztérium most hivatalosan is megerősítette azt, amire Medgyessy Péter, Gál J. Zoltán és László Csaba korábbi nyilatkozataiban csak utalt, vagyis hogy a PSZÁF már hosszabb ideje tud a K&H-ban történt visszásságokról.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felelősségére utalt szerdán megjelent közleményében László Csaba, aki Demeter Ervin vádjaira reagálva úgy fogalmazott: „Nem értem, miért a Pénzügyminisztérium szerepel a gyanúsítgatás célkeresztjében, amikor van megfelelő hatáskörrel rendelkező szerv Magyarországon, amelyik közel egy éve birtokában van olyan adatoknak, amelyek alapján a K&H Equitiesnél folyó visszaélések jóval korábban feltárhatók lettek volna”.


Gál J. Zoltán kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően konkrétan Szász Károly felelősségét vetette fel, mondván: „információi szerint az erre megfelelő jogosultságokkal és függetlenséggel rendelkező szervezet elnökének az elmúlt egy évben, tényekkel bizonyítható módon, lett volna lehetősége a Kereskedelmi és Hitelbanknál kialakult ügyek megakadályozására”.


A Pénzügyminisztérium csütörtökön hivatalosan is megfogalmazta a felügyelettel kapcsolatos aggályait. Eszerint a tárca – a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete feletti felügyeleti hatáskörében – néhány hete soron kívüli tájékoztatást kért a Kereskedelmi és Hitelbank csoportnál az elmúlt években lefolytatott felügyeleti vizsgálatokról, és a PSZÁF által megküldött jelentés néhány megállapítása arra enged következtetni: a felügyelet hosszabb ideje tudhatott a K&H bankcsoportnál folyó visszaélésekről – áll a PM közleményében.


A PM szerint továbbá a felügyelet 2002. júliusa óta birtokában van annak az információnak, miszerint Kulcsár Attila hamis okirattal igazolta brókervizsgájának meglétét. A jelentésben szerepel az is, hogy a felügyelet már 1998-ban felfedezett a Kereskedelmi és Hitelbank értékpapírcégénél egy olyan ügyfél-nyilvántartási rendszert, amely gyakorlatilag Kulcsár Attila „magánnyilvántartásaként” működött.


Később – egy 1999-es ellenőrzés során – a PSZÁF ismételten megállapította a korábban feltárt és megállapított hiányosságokat. A felügyelet mindkét esetben kifogást emelt az említett rendszer ellen, ám konkrét lépést nem tett az ügyben, 2000-ben pedig a bank új rendszer üzembeállítását jelezte a felügyeletnek.

A PM közleménye szerint az erről szóló levélben a bank konkrétan nem tért ki a kifogásolt „magánnyilvántartási rendszer” használatának megszüntetésére, „ugyanakkor annak megfogalmazásából úgy tűnt, hogy 2000. június 30-val új, integrált rendszerre térnek át. Ebből a felügyelet arra következtetett, hogy a K&H Bank Rt. észrevételét elfogadta.

László Csaba pénzügyminiszter levélben kért további, minden részletre kiterjedő tájékoztatást az ügyben a felügyelettől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik