Belföld

Csehországban gyantaüzemet értékesített a BorsodChem

A BorsodChem MCHZ, a vegyipari társaság csehországi leányvállalata eladta karbamid-formaldehid gyanta üzemét a Kronospan GmbH szakmai befektető tulajdonában lévő, szintén csehországi Kronospan CR részére - közölte a BorsodChem csütörtökön a BÉT hivatalos honlapján.

A csehországi üzemben formaldehidet és a Dukol márkanevű termékeket gyártották. A közlés szerint az átstrukturálás a BorsodChem ostravai leányvállalatának amin-üzletágára való fókuszálását segíti elő. A BC-MCHZ korábbi formaldehid és karbamid-formaldehid gyanta üzeme Dukol Ostrava s.r.o. néven működik tovább a cég ostravai telephelyén.

Az MTI-ECO korábbi információi szerint a BC-MCHZ évi 100 ezer tonnáról 150 ezer tonnára kívánja növeli az amin-üzletágban az anilin termelést 2005 végéig, amelyhez mintegy 2 milliárd cseh korona értékű beruházást hajtanak végre.

A BC-MCHZ az idén, a tavalyi 52 millió koronával (mintegy 424 millió forint, 1 CZK=8,16 forint) szemben 128 millió CZK adózás előtti nyereséget tervez és árbevétele a tervek szerint 2,77 milliárd koronáról 2,95 milliárdra nő. A BorsodChem három éve nem vett ki osztalékot a csehországi leányvállalatból.

A BorsodChem tavalyi konszolidált nettó árbevétele, az IFRS szerint 124,5 milliárd Ft volt, 7,0 százalékkal több az előző évinél és ugyanakkor a mérleg szerinti eredmény 54,8 százalékkal 12,29 milliárd forintra emelkedett.

A 12,31 milliárd forint jegyzett tőkéjű és konszolidáltan 91,09 milliárd forint saját tőkéjű BorsodChem Rt. részvényeinek többsége a bécsi Vienna Capital Partners (VCP) csoport tulajdonában van, ebből 63,29 százalék közvetlenül a CE Oil and Gas Beteiligung und Verwaltung AG (CEOG), 29,74 százalék pedig a VCP Industrie Beteiligungen AG birtokában van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik