Belföld

Megkezdődhet a kórháztörvény elleni aláírásgyűjtés

Az Országos Választási Bizottság zöld utat adott a kórháztörvény megsemmisítésére irányuló munkáspárti aláírásgyűjtésnek - olvasható a Weborvos.hu oldalán.

Az OVB kedden este hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet, mellyel a kórháztörvény elleni népszavazás kiírásához keresnek támogatókat. A Munkáspárt, a Baloldali Front-Munkás Ifjúsági Szövetség és a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom, mint kezdeményezők a következő kérdéshez várnának választ a népszavazáson: “Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?”

Az OVB a Magyar Közlönyben teszi közzé határozatát, amelyet az ezt követő 15 napon belül támadhat meg bármely magyar állampolgár, illetve szervezet az Alkotmánybíróság előtt..Ha kifogás nem érkezik, a Munkáspárt megkezdheti az országos népszavazás kiírásához szükséges aláírások összegyűjtéséhez. Az ügydöntő népszavazás kiírásához négy hónapon belül 200 ezer aláírást kell összegyűjteni.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke korábban elmondta, hogy ők is az Alkotmánybírósághoz fordultak a kórháztörvény megsemmisítése érdekében. A párt központi bizottsága azonban úgy vélekedett, hogy nem várhatnak az Alkotmánybíróság döntésére, hanem élve alkotmányos jogukkal, népszavazást kezdeményeznek. Thürmer Gyula ugyanekkor a kórháztörvényt a legaljasabb, legmocskosabb tettek egyikének minősítette, amit a magyar nép ellen el lehet követni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik