Belföld

Lesz Belga Nagydíj

Egy évnyi szünet után visszatér a Forma-1-es nagycirkuszba a Belga Nagydíj, Ecclestone győzött, a dohányreklámok ellenzői átmenetileg veszítettek.

2004-ben ismét lesz Forma 1-es autóverseny Belgiumban, jelentette be Serge Kubla vallon gazdasági miniszter. A belga szenátus két héttel ezelőtt fogadta el – a Forma-1 es futam feltételeként – a dohánytermékek reklámtilalmát enyhítő határozatot. A tilalmat eredetileg tavaly, jóval az EU által előírt határidő előtt vezették be, a környezetvédők nyomására. Emiatt megszűnt a cigarettareklámoktól igen nagy mértékben függő Forma-1-es Belga Nagydíj.

A vallon miniszter most Londonban tárgyalt Bernie Ecclestone-nal a verseny sikeres újraindításának részleteiről. Belga szakemberek arra számítanak, hogy a rendkívüli népszerűségnek örvendő sportesemény visszatérése alaposan lendít a vallon gazdaságon.

Nikotinfüggő istállók

Az európai versenyek közeljövője mindazonáltal továbbra is kérdéses, hiszen az EU egyik, 1998-as döntése szerint a nemzetközi sportesemények (köztük a Forma-1) szervezői 2006 októberéig kaptak haladékot a dohányipari szponzorok kizárására. Az Európai Bizottság tavaly a határidőt előrehozta 2005 nyarára. Ezt viszont a száguldó cirkusz gazdái nem fogadták el: pert indítottak az Európai Bíróságnál. Arra hivatkoztak, hogy a Forma-1-es csapatok 2006-ig szóló szerződést kötöttek a dohányipari szponzorokkal, hiszen az EU eredeti döntése erre lehetőséget adott.

A szaksajtó arról írt, hogy Eccleston fontolgatja a teljes kivonulást Európából, így ugyanis valamennyi érintett továbbra is élvezhetné a cigarettagyártók támogatását. (A vezető négy istálló közül három erősen “nikotinfüggő”.)

Belgium és Ausztria buzgóságból már tavaly bevezette a szigorítást, ezért a FIA mindkét országtól megvonta a futam rendezési jogát.

Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik