Belföld

Egy hét alatt több mint 150 ezer palackot gyűjtöttek a szigetlakók

A tavalyi mennyiséget meghaladva több mint 150 ezer műanyag palack gyűlt össze a Szigeten a Pepsi és az ÖKO-Pannon Kht. szelektív palackgyűjtési akciójában. A szigetlakók egy hét alatt mintegy 4,5 tonnányi üdítős palackot adtak le a Pepsi speciális gyűjtőstandjánál – ez meghaladja a tavaly összegyűjtött mennyiség tömegét.

A Szigeten szervezett szelektív palackgyűjtési akció sikerességét mutatja, hogy évről évre növekszik az összegyűjtött műanyag üdítős palackok száma. A szigetlakókat sem az eső, sem a kánikula nem riasztotta vissza, hiszen a lelkes gyűjtőket ajándékokkal ösztönözték a szervezők. Húsz palack összegyűjtéséért már járt az ajándék, aki pedig 180-at vitt a Pepsi-térre, akár bungee jumping ugrást is nyerhetett. Voltak, akik néhány, s voltak, akik több száz palackkal keresték fel a Pepsi Music Gardent.

Az ajándékok közül a 80 palackért járó fémbögre fogyott a legjobban, de több mint százan választották a bungee jumping ugrást. „A játékos akcióval egyik kiemelt célunk az volt, hogy a fiatalok megtanuljanak különbséget tenni a szemét és a hasznosítható hulladékok között. Fontos, hogy a környezettudatos gondolkodás egyre többek számára váljék természetessé.” – mondta Barta Zsolt, a Pepsi kommunikációs vezetője. „A rekord mennyiségben összegyűlt több mint 150 ezer palack a fiatalok erre való nyitottságát egyértelműen és pozitívan igazolja számunkra.” – tette hozzá.

Az idei Sziget Fesztiválon összegyűjtött műanyag palackokat válogatják, bálákba préselik és feldolgozzák, az így keletkezett másodnyersanyagból pedig csöveket, rekeszeket, polár pulóvereket vagy újra csomagolóanyagot készítenek. „A hatékony és környezetkímélő hasznosításnak nélkülözhetetlen feltétele a pontos, precíz gyűjtés.” – mondta Gönci Beáta, az ÖKO-Pannon Kht. kommunikációs vezetője. „A fogyasztók aktív részvétele és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismereteinek bővítése tehát kulcsfontosságú a környezetterhelés csökkentésében.” – tette hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik