Belföld

Baráth Etele: Teljes civil és politikai egység áll az NFT mögött

A Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára közleményben reagált Mikes Éva kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatóján elhangzottakra, melyen a Fidesz országgyűlési képviselője bírálta a Nemzeti Fejlesztési Programot.
Az államtitkár közleménye:

“A Magyar Távirati Iroda jelentése szerint Mikes Éva, a Fidesz országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) kapcsán a „célok dzsungeléről” beszélt, amelyben „nem rajzolódik ki az ország konkrét fejlesztési koncepciója”, valamint nyomon követhető stratégiát kért számon a kormánytól.

Ez év márciusában Medgyessy Péter miniszterelnök levélben kereste meg a témával foglalkozó képviselőket – köztük Mikes Évát –, hogy konkrét javaslataikkal segítsék az NFT célrendszerének kialakítását. A képviselő asszonytól válasz sem akkor, sem azóta nem érkezett. Az Európai Unió ezzel szemben azóta befogadta és támogatásáról is biztosította az NFT-t és annak Operatív Programjait.

Mikes Éva hiányolja az NFT-ből az otthonteremtés támogatását, a közúthálózat fejlesztését és a környezetkímélő közlekedésre való átállás elősegítését. Az NFT azonban nem azonos a hazánkban szükséges fejlesztések teljeskörű összefoglalójával. Az otthonteremtést például a kormány saját forrásaiból igen, az Európai Unió viszont nem támogatja, hiszen ez a terület nem illeszkedik az Unió regionális politikájának célrendszerébe. A közlekedés és a közúthálózat ezzel szemben kiemelt uniós prioritásnak számít: Magyarország az elkövetkező három évben az NFT céljaira felhasználható 1200-1500 milliárd forintnyi forrás közel 60 százalékát költheti különböző infrastrukturális beruházásokra.

Mikes Éva azt állítja, hogy nem rajzolódik ki az ország konkrét fejlesztési koncepciója. Ezzel szemben amikor Medgyessy Péter miniszterelnök március 31-én a Parlamentben beszámolt az NFT-ről, Bóka István, a Fidesz vezérszónoka – az Országgyűlés jegyzőkönyvének tanúsága szerint – a következőket mondta: „A nemzeti fejlesztési terv természetesen az európai uniós csatlakozás egy rendkívül fontos dokumentuma. Illik azt mindenkinek értékként, értékeként és saját helyeként kezelni. Természetesen a Fidesz–Magyar Polgári Párt a nemzeti fejlesztési terv célkitűzéseivel, az abban foglalt prioritásokkal maradéktalanul egyetért.”

Az NFT célrendszere, amit a Fidesz képviselőcsoportja akkor még „maradéktalanul” támogatott, természetesen nem kizárólagosan a kormány elképzeléseit tükrözi, hiszen elkészítése során – az Unió partnerségi elvárásainak megfelelően – több mint 600 civil szervezet közel 3000 konkrét javaslatát vitattuk meg és építettük bele a szövegbe. Az elmúlt hónapok parlamenti vitái, melyek plenáris és bizottsági üléseken egyaránt hosszan folytak, minden képviselő számára elegendő lehetőséget biztosítottak elképzeléseik kifejtésére. Hivatalunk ennek ellenére természetesen továbbra is nyitott az NFT-vel kapcsolatos konstruktív és hasznosítható javaslatok befogadására.” – áll az államtitkár közleményében

Ajánlott videó

Olvasói sztorik