Belföld

Unalmas napot zártak a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde 8221,9 ponton zárt hétfő délután, ami 30,7 pontos csökkenést jelent a reggeli nyitáshoz képest.

A pesti börzén a forgalom minimális volt. Az összforgalom 2,1 milliárd forintot tett ki. A blue chipek közül OTP és a Matáv kurzusa 5, illetve 2 forinttal nőtt, a Mol 15 forintot veszített értékéből, míg a Richter stagnált.

Az MNB Monetáris Tanácsa hétfői ülésén – a várakozásoknak megfelelően – változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 9,50 százalékos szintjét.

Az MTI által megkérdezett szakértők “rendkívül unalmasnak” nevezték a hétfői kereskedési napot. Káldi László, a Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt. üzletkötője megjegyezte: “igazi nyári nap volt”. Mint mondta, piacot befolyásoló hírek sem kerültek nyilvánosságra hétfőn.

Kozma László, CA-IB Értékpapír Rt. üzletkötője elmondta: az index a nap elején mínuszban kezdett, az amerikai börze nyitása után enyhén emelkedett, ám a kereskedés utolsó félórájában ismét a pénteki záróérték alá süllyedt. Kozma László szerint a hétfői forgalom elsősorban a nyári, holtszezonnal magyarázható.

A határidős indexpiacon az idei decemberi BUX-lejárat elszámolóára 47 ponttal 8220 pontra csökkent. A kárpótlási jegyek ára 9 forinttal százalékkal 710 forintra nőtt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik