Belföld

Irán két-három éven belül képes lehet atomfegyver létrehozására

Irán atomkapacitás kifejlesztésén kísérletezik és úgy tűnik, eljutott az atombomba előállítása előtti végső szakaszba - jelentette hétfőn a The Los Angeles című napilap, egy három hónapos vizsgálat eredményeit összegezve.

Az újság, amely titkos jelentésekre, nemzetközi szervezetek és külföldi kormányok tisztségviselőire, független forrásokra, iráni emigránsokra és hírszerzési forrásokra alapozta kutatási eredményeit, állítja: komoly bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy Irán békés atomprogramja valójában katonai célokat takar.

Az Oroszországból, Kínából, Észak-Koreából és Pakisztánból érkező technológiának és tudósoknak köszönhetően az iráni katonai atomprogram sokkal közelebb került egy atombomba előállításához, mint Irak valaha is volt – írta a The Los Angeles Times. Néhány szakember úgy ítélte meg, hogy Irán akár két-három éven belül képes lehet első atomfegyvere létrehozására.

Egy májusban készült bizalmas francia kormányjelentés arra a következtetésre jutott: Irán meglepően közel került ahhoz, hogy az atombomba előállításához szükséges dúsított uránra vagy plutóniumra tegyen szert – közölte a napilap, amely egy külföldi hírszerző szolgálaton keresztül megszerezte az idézett dokumentum egy példányát.

Minden kormánynak “rendkívül figyelmesen” ellenőrizni kell az Iránnak, illetve iráni vállalatoknak szánt exportszállítmányokat – figyelmeztetett a jelentésben Franciaország. Az újság egy közel-keleti titkosszolgálat munkatársára hivatkozva arról írt, hogy az iráni atomprogramban különösen Pakisztán játszott “a kezdetek kezdetétől nagyobb szerepet”, mint korábban gondolták.

Az utóbbi néhány hónapban Irán európai vállalatoknál is próbált különböző olyan eszközöket vásárolni, amelyekkel radioaktív anyag dolgozható fel – számolt be a The Los Angeles Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik