Belföld

A Bank Austria Creditanstalt bővíti horvát fiókhálózatát

A Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) 32 fiókkal bővíti horvátországi hálózatát. A fiókok száma így 40 százalékkal, 110-re nőtt. A bank aláírta azt a megállapodást a FINA-val (a horvát pénzügyi ügynökséggel) amely szerint a BA-CA 32 észak-horvátországi fiókot bérel ki.

Az Isztrián, Közép- és Észak-Horvátországban és Szlavóniában található új fiókokkal együtt a BA-CA-nak most már az egész országra kiterjedő hálózata van. A Splitska Banka (a Bank Austria Creditanstalt horvát leányvállalata) hálózata eddig 78 fiókból állt. Ezek a régebbi fiókok elsősorban az ország déli részén, Dalmáciában és Zágráb, a főváros környékén helyezkednek el. Friedrich Kadrnoska, a BA-CA Közép- és Kelet-Európáért felelős Vezetői Bizottságának alelnöke így fogalmazott: “A FINA ideális partner ahhoz, hogy horvátországi fiókhálózatunkat kiegészítsük. Így az ország északi részén is teljessé tesszük jelenlétünket.”

A FINA-nak Horvátország északi és keleti városaiban is vannak fiókjai, amelyek nagy előnye, hogy a legforgalmasabb városközpontokban helyezkednek el. Ezeket a fiókokat eddig átutalási ügyletek feldolgozására, vagyis bankspecifikus tevékenységekre használták. Ezért a Bank Austria-Creditanstalt ideális lehetőséget lát abban, hogy a FINA fiókjaival bővítse ügyfélbázisát. Emellett a FINA több mint 130 tapasztalt dolgozója a Bank Austria Creditanstaltnak fog dolgozni. A fiókokat a két szervezet megosztja, így a bérelt épületek többi részét továbbra is a FINA használja majd saját tevékenységeire.

2003. július 1-én a Splitska Banka és a HVB Horvátország, a BA-CA leányvállalata összeolvadt. Az új Splitska Banka az év első felében jól teljesített. Jogi okokból a Splitska Banka és a HVB Horvátország az első félév eredményeit tette közzé.

A 2003-as év első hat hónapjában az új bank 138,1 millió kunás (18,5 millió eurós) adózás előtti nettó nyereséget ért el, amely 6 százalékkal haladta meg a tavalyi év első felében realizált 131,4 millió kunát (17,5 millió eurót). A nettó kamatbevétel 16 százalékkal 262 millió kunára (34,8 millió euróra) emelkedett (2002 első felében 227 millió kuna/30,3 millió euró). Az adózás előtti tőkearányos eredmény 20,4 százalékkal nőtt (egy évvel korábban: 21,19 százalék volt). 2003 júniusának végén a bank mérlegfőösszege 16 milliárd kuna (2,1 milliárd euró) volt, az egy évvel korábbi 12,6 milliárd kunához (1,7 milliárd euróhoz) képest.

A Splitska Banka, Horvátország harmadik legnagyobb pénzintézete, az új fiókokkal megerősíti pozícióját. A bank jelenleg körülbelül 250,000 ügyfelet szolgál ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik