Belföld

Radikális gazdasági reformokra van szükség az eurózónában

Az eurózóna jövőre kilábal hosszas gyengélkedéséből, a teljes gyógyulási időt azonban meghosszabbíthatja az euró erősödése – áll az OECD jelentésében.

Az egységes európai valutaövezet gazdaságát felmérő jelentésében a párizsi székhelyű szervezet azt állítja, hogy a térség gazdasága lomhább ütemben növekszik majd, mint az amerikai gazdaság, hacsak nem következik be radikális fordulat a gazdasági reformokhoz való viszonyulásban.

Áprilisban az OECD arra kérte az Európai Központi Bankot, hogy fél százalékkal csökkentse irányadó kamatait. Az EKB a kérést teljesítette, így az OECD úgy véli, a mostani 2 százalékos kamatnál alább már nem csökkent a központi bank, ám az inflációs nyomás ezt kikényszerítheti.

Jelentésében a 30 legfejlettebb ország gazdaságát vizsgáló szervezet az eurózóna 2004-re vonatkozó növekedési előrejelzését 2 százalékra csökkentette, az előzetes 2,4 százalékról. A 2003-as évre változatlanul 1 százalékos növekedést jósol a szervezet, de megjegyzi: noha technikailag nincs recesszióban az eurózóna, eléggé közel jár ahhoz.

Erős euró, gyenge dollár

Komoly veszélyt jelent a gazdasági növekedésre az euró folyamatos értéknövekedése az amerikai dollárral szemben. Az OECD szerint a közös európai valuta 10 százalékos erősödése a gazdasági növekedést egy százalékkal csökkenti, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a növekedés a felére mérséklődhet. Míg 2000 szeptemberében az euró a dollárral szemben történelmi szintű alacsony értéket ért el, addig idén májusban rekordmagasságba szökött: az említett időszakban összesen 43 százalékkal növekedett az értéke az amerikai valutával szemben.

Az eurózóna gazdasági növekedésére hatással lesz az is, ha az amerikai gazdaság lassabban tér magához. Amennyiben az USA gazdasága idén 2 százalékkal, jövőre pedig 3 százalékkal növekszik, akkor az eurózóna gazdasága 1,5 százalékkal bővül. (A gazdaság érzékeny a vállalkozások átszervezésére is, hiszen ez a munkanélküliséget növelné.)

Amerikát nem lehet utolérni?

A szervezet szerint az amerikai és az európai gazdasági növekedés között jelentős különbség mutatkozik majd az elkövetkező öt évben. Az OECD úgy számol, hogy a munkaerő termelékenysége európai szinten évente 1,5 százalékkal, míg amerikai viszonylatban 2,25 százalékkal nő. Miután az irányadó kamatok már eléggé alacsonyak és a nagy gazdaságok kormányai már minden eszközt felhasználtak a pénzügyi politika lazítására, az OECD szerint a növekedést csupán a gazdasági reform tudja ösztönözni.

A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy a munkaerő-piacot sürgősen át kell alakítani. Az ajánlott változások között van a korai nyugdíjazást elősegítő adókedvezmények és egyéb ösztönző pénzügyi támogatások eltörlése. Ezek az intézkedések, a versenyképesebb és nyitottabb piacok hatásával együttesen egy százalékkal gyarapíthatnák a gazdasági növekedést.

Az OECD szerint valószínűtlen, hogy az eurózóna tartani tudja a 2000-ben megfogalmazott lisszaboni menetrendet. Az akkori tervek szerint 2010-re az EU az USA-hoz hasonló szinten lenne versenyképes, ám ennek eléréséhez az OECD szerint most már radikális reformokra lenne szükség.

Forrás: www.euro.hu 

Ajánlott videó