Belföld

Felújított magyar-ukrán határátkelő – belépés csak világútlevéllel

Átadták az Európai Unió közel 500 millió forintos támogatásával, 1,4 milliárd forintért épült beregsurányi határállomás személyforgalmi terminálját pénteken ; a korszerű létesítményt, amely július 15-től már fogadja az utasokat Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára avatta fel.

Az átadáson részt vett Tóth János, Magyarország kijevi és Vaszil Durdinec Ukrajna budapesti nagykövete is. Az avatáson Veres János hangsúlyozta: a Beregsurány-Asztély közötti átkelőhely fontos helye lehet a jövőben magyar-ukrán gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok bonyolításának, hiszen a határállomást a teherforgalom előtt is szeretnék megnyitni.

A tárgyalások már folynak, remélhetőleg az év végéig megállapodás születik – tette hozzá. Az államtitkár szólt arról, hogy a magyar fél tervezi az átkelőhelyre vezető 41-es számú főút korszerűsítését. “A jövő évi központi költségvetésből 180 milliárd forinttal többet költ majd a kormány a hazai úthálózat fejlesztésére, és a beruházások között szerepel a 41-es főút beregsurányi részének szélesítése” – mondta Veres János.

Megemlítette, hogy az M3-as autópálya továbbépítése az ukrán határ irányába ugyancsak szerepel a jövő évi tervekben.


Az első nap forgalmán nem érződött, hogy megszűnt az egyszerűsített határátlépési lehetőség, ami azt jelentheti, a szomszédos ország állampolgárai időben gondoskodhattak útlevelük beszerzéséről.

Az államtitkár megemlítette, a korábbi kishatár menti forgalmat bonyolító Lónya-Harangláb és a Barabás-Mezőkaszony határállomások tovább fogadják az utasokat, persze ott is már csak világútlevéllel lehet átkelni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik