Belföld

Adóhatóság – a csúcsra járatott hivatal

Az elméletileg maximálisan beszedhető és a tényleges adóbevételek közötti rést kell jövőre negyvenmilliárd forinttal szűkítenie az APEH-nek hatékonyságának növelésével.

Az adóhatóság feladata az adózási rendszer törvényes, eredményes, hatékony és méltányos működtetése. Ez a gondolat kapott számszerű
Adóhatóság – a csúcsra járatott hivatal 1

formát a Pénzügyminisztérium jövő évre tervezett többletbevételei között – magyarázta el Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke az érdeklődőknek, hogyan kell értelmezni azt, hogy a pénzügyi tárca 40 milliárdnyi további bevételt irányozott elő költségvetési irányelveiben az adó- és járulékbeszedés hatékonyságának növekedéséből.

Több az áfa, kevesebb az szja

Az adóhivatal adatai szerint az általa kezelt összes államháztartási bevétel 2749,5 milliárd forint volt az év első hat hónapjában, 12,7 százalékkal, 310 milliárddal haladta meg az előző év hasonló időszakát, ám 3 százalékkal, 179 milliárddal elmarad az időarányosan tervezettől. Az általános forgalmiadó-bevétel mintegy 163 milliárd forinttal, 829 milliárd forintra, míg a személyi jövedelemadó 17 milliárd forinttal, 644,2 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az áfa-bevétel 35 milliárddal haladja meg az éves előirányzat időarányos részét, míg az szja-ból viszont 44 milliárd forintos elmaradás van. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainál 96 milliárd forint többlet keletkezett a múlt év első hat hónapjához viszonyítva, ez 1037 milliárdos tb-bevétel, az időarányos teljesítéstől 18 milliárddal elmarad.

Külön sort nyitnak 

Ez a többletbevétel tehát ezúttal nem az egyes adónemek előirányzataiban szerepel majd. Vagyis nem az egyes adónemekre írnak ki megemelt célszámokat, hanem egyszerűen új sort nyitnak hatékonyságnövelés címszó alatt.


Az utóbbi két év költségvetésében külön ilyen tétel nem szerepelt, noha az adóbevételek mértékének növekedésében, ami a legutóbbi fél évben némileg elmaradt az időarányos tervtől (lásd keretes írásunkat), nyilvánvalóan szerepet játszott a munkavégzés hatékonyságának a növelése is – mondta az APEH elnöke.

Hatékonyság és elakadt fejlesztés

Az elméletileg beszedhető adó nagysága és a valóságban beérkező pénzek közötti különbségről értekező APEH-elnök e különbségek kialakulásának okai között említette az adókerülés mellett az adóhatóságok működési hiányosságait is. A hatékonyság növelését Király László György szerint több eszköz együttes alkalmazásával kell elérni.


Ilyen az adózók jobb tájékoztatása, a célirányosabb ellenőrzés, a költségvetésnek járó, de be nem fizetett adó behajtása vagy az adó- és járulékigazgatási munka szervezettségének javítása. Az adóbeszedés hatékonyságának javításához elengedhetetlen a megfelelő informatikai háttér fejlesztése. Ez 2003-ban forráshiány miatt megtorpant, de remélik a hivatalnál, hogy 2004-ben a korábbi ütemben folytatódik.


Ha hatékony a munka 

A hatékony munkának egyébként már van eredménye a hivatalnál, legalábbis ez derül ki a múlt évről közreadott számokból. A bevallások, adatszolgáltatások és pénzforgalommal kapcsolatos mulasztások miatt tavaly a megelőző évhez képest 45,6 százalékkal több, közel 7 milliárd forint bevételre tett szeret a hivatal, elsősorban amiatt, hogy tavaly rendszeressé vált a bevallási kötelezettségüket hibásan teljesítők, illetve a levont adóelőleg fizetését elmulasztók bírságolása. 

Tájékoztatás, tájékoztatás


A hivatal hatékonyságának növelése az elmúlt hetekben egyébként éppen az adózók tájékoztatásában volt tetten érhető. Az APEH számos alkalommal közölte: július 31-éig küldi ki a megújult formájú és adattartalmú rendkívüli folyószámla-kivonatot az érintett gazdálkodó szervezeteknek, de azt is sok helyről hallhattuk, hogy péntektől augusztus 15-éig a hivatal 17 687 adózó számára az európai uniós adószámokat postázza.


Ez utóbbi előfeltétele annak, hogy 2004. május 1. után az unió tagállamainak cégeivel a magyar vállalkozók kereskedhessenek. Aki a későbbiekben tesz szert uniós üzleti partnerre, annak az illetékes adóhivatalnál kell kérnie az uniós adószámot. Az EU-s adószám első két karakterében a HU betűkombináció, majd az adózó adószámának első nyolc számjegye következik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik