Belföld

Mitől büdös a budajenői patak?

Laboratóriumban vizsgálják, hogy mitől büdös a budajenői patak; ha kiderül, hogy a telki szennyvíztisztító nem tartja be a technológiai előírásokat, a helyi önkormányzat a szerződés felmondására is kész - közölte a falu polgármestere az MTI-vel szerdán.

Az “orrfacsaró szagokról” szóló első bejelentések hónapokkal ezelőtt érkeztek a szomszédos községből, Budajenőről. A telki önkormányzat szakértőket küldött a szennyvíztelepre, az onnan vett minták értékelése jelenleg is folyik – mondta Varga Mihály.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a nyolc éve épült telki szennyvíztisztítóban a technológiai előírásokat nem tartják be, akkor az önkormányzat kész akár a szerződés felbontására is az üzemeltetővel – tette hozzá. A polgármester szerint a jelenlegi helyzet mindenképpen változtatást igényel.

A telki szennyvíztisztító napi 300 köbméteres kapacitása nem terhelhető tovább, a budajenői 200 köbméteres telep pedig már most is túlterhelt. A Közép-dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság felkérésére készült egy terv, amely a két település szennyvíztisztítójának közös bővítését célozza – mondta Varga Mihály.

Az 500 millió forintos beruházást az önkormányzatok fedeznék saját pénzükből és banki kölcsönökből. Jelenleg még folynak az egyeztetések a kérdésről a két önkormányzat között – tette hozzá a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik