Belföld

Japán ipar: a Honda rontott, a Sharp javított eredményén

A Honda Motor Corp. kedden 150,18 milliárd jenes működési eredményt jelentett, 12 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi eredményénél. A legnagyobb japán folyadékkristályos kijelző gyártó vállalat, a Sharp Corp. negyedéves eredményének javulásáról számolt be.

A Honda Motor Corp. kedden 150,18 milliárd jenes (1,26 milliárd dollár) működési eredményt jelentett az üzleti éve júniussal zárult első negyedéről, 12 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 170,82 milliárd jennél.

A csökkenést az új modellek hiányával és a jen erősségével magyarázták a nagyságra második japán autógyárban és a legnagyobb japán motorkerékpár-gyárban, a Hondánál. A forgalom 3,7 százalékkal 2,008 billió jenre nőtt.

Javult a Sharp eredménye

A legnagyobb japán folyadékkristályos kijelző (LCD) gyártó vállalat, a Sharp Corp. negyedéves eredményének javulásáról számolt be az LCD képernyős tévékészülékek és a digitális kamerával szerelt mobiltelefonok növekvő keresletének köszönhetően.

A brit Vodafone japán leányvállalata, a J-Phone számára 2000-ben piacra dobott Sharp mobiltelefonok óriási sikert arattak az előfizetők körében. Az élénk kereslet a Sharp alkatrész gyártó üzletágára is jó hatással volt, mivel saját maga gyártja a főbb szerkezeti elemeket is.

A június 30-án zárult első pénzügyi negyedévben a csoport nettó nyeresége 13,5 százalékkal 14,05 milliárd jenre (117,6 millió dollár) emelkedett az előző év azonos periódusához képest. Az értékesítési árbevétel 7,2 százalékkal 511,74 milliárd jenre nőtt. A hazai piacon elért sikereken felbuzdulva a Sharp az elmúlt pénzügyi év második felében megkezdte viszonylag nagyméretű színes kijelzővel szerelt összecsukható telefonjainak szállítását a Vodafone számára. A telefonokat a brit cég állítása szerint “viszik, mint a forró zsemlét”.

A Sharp részvénye 31,7 százalékkal erősödött a negyedév folyamán, ami igen szép teljesítmény még a tokiói tőzsde elektronikus készülék gyártó cégek részvényeit követő alindexének 16,9 százalékos javulásához képest is.


 

Ajánlott videó