Belföld

Irak: rendben halad a magyar szállító zászlóalj felvonulása

Az iraki békefenntartáshoz ígért magyar szállító zászlóalj több mint ötven fős előkészítő részlege kedden foglalja el állomáshelyét a Bagdadtól délre lévő Babylon város közelében - nyilatkozta a Magyar Távirati Irodának Tokovitz József ezredes, aki Magyarországot képviseli az amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) tampai főhadiszállásán.

Az ezredes az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy minden a tervek szerint halad, és ez egyértelműen vonatkozik mind a magyar vállalások végrehajtására, mind a segítségnyújtással kapcsolatos amerikai ígéretek teljesítésére. A CENTCOM-mal folytatott együttműködés minden szempontból kitűnő – jelentette ki Tokovitz József, utalva arra, hogy a korábbi nyitott kérdéseket konzultációk útján sikerült rendezni.

A magyar összekötő elmondta, hogy az előkészítő részleg a nap folyamán foglalja el végleges állomáshelyét Bagdadtól mintegy 100 kilométerre délre, a Babylon közelében lévő Alhillahban, amely egy tartományi székhely.

Előzőleg a magyar részleg egy hetet egy kuvaiti átmeneti táborban töltött. A fő erők – a teljes magyar zászlóalj – augusztus közepén érkeznek meg, szintén Kuvaiton keresztül, mégpedig az amerikai Szállító Parancsnokság, a TRANSCOM által biztosított repülőgépekkel, továbbá a Magyar Honvédség által bérelt szállító hajóval.

A 300 fős magyar kontingens – amely a zászlóaljból és a különböző szintű parancsnokságokon és törzsekben szolgálatot teljesítő magyarokból áll – az úgynevezett Középső-Déli Körzetben kerül elhelyezésre, ahol egy nemzetközi hadosztály teljesít békefenntartó szolgálatot. A körzetben a vezető szerepet a legnagyobb nemzeti kontingenssel rendelkező lengyelek töltik be.

A magyar szállító zászlóalj által használni kívánt teherautókkal kapcsolatban időnként az amerikai sajtóban megjelent, ellentmondásos információkra vonatkozóan az ezredes kijelentette: az amerikai fél egyértelművé tette, hogy biztosítja azokat a szállító járműveket, amelyekre a magyar kontingensnek szüksége van. Ennek konkrét megvalósítása a további egyeztetések során dől el.

Tokovitz József az MTI-nek ismételten hangsúlyozta, hogy a Tampában szolgáló két magyar összekötő tiszt kiválóan együttműködik a CENTCOMMAL, továbbá az Irakban és Kuvaitban tartózkodó amerikai és magyar illetékesekkel, és otthonról is maradéktalanul megkapja a munkájához szükséges információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik