Belföld

Hivatalos közlés szerint Kínában vége az SARS-járványnak

Egy pekingi egészségügyi illetékes szerint az utolsó 12, atípusos tüdőgyulladásban (SARS) szenvedő beteg meggyógyult, nem is fertőznek már, s ezzel véget ért a járvány.

A súlyos légúti betegség nyolc hónap alatt – hivatalos adatok szerint – 349 halálos áldozatot követelt Kínában, és összesen 5327-en fertőződtek meg tőle.

Ugyanakkor Liang Van-nien (Liang Wannian), Peking város egészségügyi hivatalának helyettes igazgatója szerint az említett 12 beteget még nem engedték ki a kórházból, mivel már a SARS-fertőzés előtt szív- és vesebetegségekben szenvedtek.
Az atípusos tüdőgyulladásos betegek gyógyulásáról szóló bejelentés egybeesik egy Pekingben tartott, a SARS-ról szóló országos tanácskozással – jelentette kedden a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao), a Kínai Kommunista Párt lapja. A konferencián Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök hangsúlyozta: a járvány felett aratott győzelem “ismét megmutatta a kínai szocialista rendszer nagy fölényét, és megerősítette Kína minden nemzetiségének a kínai szocialista fejlődésbe vetett bizalmát.”

A járvány először 2002 novemberében jelentkezett Kína déli részén, majd a világ számos országában elterjedt. Összesen 800-an haltak bele világszerte, és 8000 volt a fertőzöttek száma. A kínai kormány kezdetben nem mérte fel a járvány méreteit, és próbálta a SARS-esetek számának adatait kisebbíteni. Áprilistól azonban megfordult a hivatalos tendencia, és az egész országban drasztikus egészségügyi intézkedéseket és ellenőrzéseket foganatosítottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik