Belföld

Ecostat: pesszimista a kkv-szektor

admin

2003. 07. 29. 15:14

A kis- és középvállalatok júliusi konjunktúra-indexe 44,9 százalék százalék, a júniusi értéknél 3 százalékponttal kevesebb, ami az üzleti hangulat romlását jelenti.

Idén a kis- és középvállalati szektor bizalmi indexei az első negyedévi stabilitás után erőteljesen emelkedtek, majd az utolsó két hónapban meredeken visszaestek, a szektor bizalmi trendjének javulása megtört – áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet konjunktúra-jelentésében.

A második félévben a nemzetgazdaság kismértékben javuló kilátásaiban a cégek mindössze 16 százaléka bizakodik. Kismértékben romló feltételekkel 32 százalékuk, jelentős mértékben romlóval 15 százalékuk számol.

Saját vállalkozásuk rövidtávú fejlődési kilátásait a cégek 37 százaléka rosszabbodónak ítéli. Június óta kismértékben javult és a márciusi szintre emelkedett az optimista várakozások aránya.

Tevékenysége bővítésére júliusban a cégek 35 százaléka lát lehetőséget. Itt a bizakodó várakozások aránya elmarad ugyan az előző két hónap értékétől, az első negyedévi adatoknál azonban kedvezőbbek az eredmények. A növekedést megjelelő vállalatok között az elmúlt negyedév alatt szűkült a 10 százalék alatti fejlődésben bizakodók aránya, a dinamikus növekedést megjelölőké visszaállt az április és májusi szintre.

A hazai vállalkozások a tevékenység bővítését akadályozó tényezők sorában a korábbinál nagyobb nyomatékkal sorolják első helyre az elégtelen belföldi keresletet. Június óta kismértékben veszített súlyából, de második, illetve harmadik pozícióját megőrizte a tőkehiány és a gazdasági környezet bizonytalansága.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.