Belföld

Az SZDSZ visszahozná a tévédíjat

Az SZDSZ visszahozná a tévédíjat, az évente mintegy 20 milliárdot pedig a személyi jövedelemadó csökkentésére lehetne fordítani - olvasható a Magyar Hírlapban.

Az SZDSZ-es tévés kurátorok szerint 20 milliárd, vagy akár annál is több megtakarítást érhet el a költségvetés, ha a médiatörvény szellemének megfelelően nem az állami kassza, hanem a készülékhasználók fizetnék az üzembentartási díjat – csakúgy, mint az eredeti felállás szerint. A számlát a villanyszámlával kapnánk meg, mint az EU-országokban élő “sorstársaink”.

A havi 740 forintos TV-díjat 2002 második felétől fizeti a költségvetés, az MSZP választási ígéretének megfelelően. Ez a tétetl mintegy 20,7 milliárd forintos állami kiadást jelent idén, a szabaddemokraták véleménye szerint ezt az összeget inkább a jövő évi SZJA-csökkentés céljára kellen fordítani. A jelenlegi helyzetet többszörösen is elhibázottnak tartják: az nem felel meg a médiatörvénynek, sérti a közmédiumok függetlenségét és szociálisan igazságtalan is, mivel a tehetősebbeket ugyanúgy mentesíti a fizetési kötelezettségek alól, mint a szegényebbeket.

Mint ismeretes, a nagyobbik kormányzópárt az adócsökkentés feltételéül megszabta, hogy az SZDSZ-nek meg kell találnia azokat a forrásokat, amelyek a kieső költségvetési bevételeket pótolják. A Pénzügyminisztérium prognózisa szerint az idén az államháztartási hiány 4,8 százalék lesz a bruttó hazai termék (GDP) százalékában, szemben az előirányzott 4,5 százalékkal – tette közzé a tárca. A 2003. évi költségvetési törvény a deficitet 839,5 milliárd forintban határozta meg, amelyet most a tárca prognózisában 904,3 milliárd forintra módosított. A közlés szerint az idén a GDP 18.690 milliárd forint lesz, szemben az előirányzott 18.510 milliárddal. A központi költségvetés adóssága a GDP százalékában az előirányzott 54,9 százalékról 55,4 százalékra változott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik