Belföld

Nemzetközi bírálat a Szaddám-fiúk fotói miatt

A Szentszék élesen bírálta az amerikai hatóságok eljárását Szaddám Huszein két fiának holttestével kapcsolatban.

Vatikán félhivatalos lapja, a L’Osservatore Romano vasárnapi számában rámutatott, hogy az újabb fényképeken nem csak Udaj és Kuszaj eltorzult arcát, hanem egész holttestét közszemlére tették. Ezzel az embertelenséggel még jobban megsértették a nemzetközi jogot, mint az első fotókkal, véli a lap.

A vatikáni lap már szombaton is hangsúlyozta, hogy a fényképek közzététele sérti a legyőzöttekkel szembeni magatartásra vonatkozó nemzetközi jogszabályokat. Az emberi méltóságot kockára tették – írta. Még keményebben fogalmazott a The Independent című brit baloldali liberális lap: az Egyesült Államok megint kajánul túltette magát a nemzetközi konvenciókon.

George Bush kormányának célja az volt, hogy meggyőzze az iraki lakosságot Szaddám Huszein utódainak haláláról, s ezzel megtörje az amerikai csapatoknak ellenálló gerillák harci morálját. Ez nem sikerült. Az eredmény legjobb esetben balul kiütött piárakció, legrosszabb esetben az emberi jogok lebecsülésének bizonyítéka.

A holttestek bemutatása helyett jobb lett volna mindent megtenni azért, hogy Udaj és Kuszaj életben maradjon. A Bush-kormány egész egyszerűen abból indult ki, hogy a Szaddám-fiúk a tömeggyilkosság bűnrészeseivé váltak, és ezért rászolgálnak a halálra. Jobb lett volna őket nemzetközi törvényszék elé állítani. Az Egyesült Államok azonban természetesen ellenzi a nemzetközi büntetőbíróságot, és ehelyett egyszerre akarja eljátszani a bíró, az esküdtszék és a hóhér szerepét a nemzetközi színpadon. Nem szabad megengedni, hogy ezt megtegye – írta a brit lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik