Belföld

Multifunkció – interjú a Mol vezérigazgatójával a Figyelőben

admin

2003. 07. 26. 15:00

A Mol az 505 millió dolláros INA-akvizíció és az 1,3 milliárdos dolláros Slovnaft-befektetés nyomán a régió egyik legnagyobb tőkeexportőrévé vált.

Zágrábban múlt csütörtökön, a horvát és a magyar miniszterelnök jelenlétében írták alá az INA egynegyedének privatizációjáról szóló

szerződést. Az aláírás kapcsán Hernádi Zsolt azt hangsúlyozta: a magyar gazdaság-történet nem ismer olyan hazai céget, amely akkora tőkeexportot hajtott volna végre. Mint mondta, ráadásul a térségben eddig nem nagyon volt lezárult, állami olajprivatizáció, hiszen a Slovnaftban lévő tulajdonrészüket sem a szlovák kormánytól, hanem a menedzsmenttől vásárolták meg.


A téma kényességét jól mutatja, hogy az INA magánosítási folyamatát sokan megpróbálták átpolitizálni, és meglehetősen negatív hangvételű cikkek jelentek meg róluk a helyi sajtóban. Ez a nyomás az utolsó héten, az árajánlatok nyilvánosságra kerülése és a kormány döntése között eltelt időszakban, igencsak felerősödött.


A helyi ellenzék is offenzívába lendült: azt követelték, hogy a horvát kabinet állítsa le a privatizációt, mivel információik szerint a Mol speciális jogosítványokat követel magának az INA-ban. Ivica Racan kormánya azonban mindvégig igen határozottan visszautasította az ilyen jellegű támadásokat, és megkérte a Mol vezetőit, hogy az aláírást követően a szerződés minden részletét tárják a horvát parlamenti képviselők elé. A Mol mindig is transzparens vállalatként működött, így ebben maximálisan partnere a helyi kabinetnek. 

A félmilliárd dollárt is meghaladó vételár kapcsán az elnök-vezérigazgató elmondta: a jóval kevesebbet ajánló OMV minden bizonnyal máshogyan számolt, mint a Mol. Mivel az INA teljesen állami tulajdonban lévő, és így nem átlátható vállalat, a részvényelemzők soha nem láthattak bele a cég könyveibe olyan részletességgel, mint ahogyan azt a vevőjelöltek megtehették.


Eleinte mindhárom pályázó cég – az orosz Rosznyeft is, amely végül visszalépett – eltérő dolgokat adott hozzá, és vett el a szerződéstervezetből, a horvát kormány azonban közös nevezőre hozta az ajánlatokat, így az eltérő feltételrendszerekkel már nem lehetett nagyon tovább taktikázni. Meg kellett tehát adni azt az árat, amelyet az INA megér a Molnak, és amelyet a horvát kormány remélhetőleg nem tud visszautasítani. Alaposan átvilágították a céget, és pontosan annyit fizetnek a horvát olajtársaságért, amennyit reálisnak gondolnak. Hernádi szerint az OMV vagy nem látta a tényleges értéket a cégben, vagy az ennek megfelelő összeget nem akarta megadni.

A lehetséges szinergiákra is kitért Hernádi Zsolt. Mint mondta, például cégük jelenleg számos kútépítési engedéllyel rendelkezik Horvátországban, s most meg kell hozniuk azt a döntést, hogy érdemes-e Mol-logóval rendelkező kutakat építeniük. A szinergiák egyébként szinte minden területen érvényesülnek majd. Az upstream, azaz kutatási, kitermelési üzletágban teljes a hasonlóság a két cég között, ugyanolyan irányvonalat követnek.


Az INA jelenlegi számai azt mutatják, hogy éppen ez a terület rendelkezik a legnagyobb pénzteremtő képességgel, ám hosszabb távon látni kell, hogy a vállalat értékében a downstream üzletág – azaz a finomítás, illetve a kis- és nagykereskedelem – tölti majd be a jelentősebb szerepet. A kiskereskedelmi üzletág óriási potenciált tartogat, itt azonban markáns fejlesztésekre van szükség.


Ugyancsak korszerűsíteni kell az INA két finomítóját, hogy a megnövekedett kapacitásokat hatékonyan leköthessék. A rijekai tengerparti finomító ugyanakkor hatalmas lehetőség: a finomítói termékek ezen keresztül azonnal elérhetik a mediterrán térség piacait.


Az interjú teljes szövegét a Figyelő 30. számában olvashatja.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.