Belföld

Nőtt a kivitel és a behozatal volumene

Az idén az első öt hónapban a kivitel volumene 1 százalékkal, a behozatalé 6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi forgalom árindexei az exportban és az importban egyaránt 3,5 százalékos forintárszint-csökkenést mutattak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A KSH jelentése szerint a külkereskedelmi árfolyamindex a forint főbb devizákhoz viszonyított 4 százalékos felértékelődését jelzi 2003 január-májusra, vagyis a külkereskedelem az előző év első öt hónapjához képest lényegében változatlan devizaárszinten bonyolódott.

A hivatal korábbi közlése szerint az áruforgalom hiánya 2,071 milliárd euró volt az idén az első öt hónapban, 14,726 milliárd euró export és 16,797 milliárd euró import mellett.

Az áruforgalom hiánya január-májusban 2,071 milliárd euró volt, 14,726 milliárd euró export és 16,797 milliárd euró import mellett.

A KSH szerint a forint kiemelt devizákhoz viszonyított 4 százalékos felértékelődése a forgalomban valamivel több mint egytizednyi súlyt kitevő dollár 18 százalékos leértékelődésével magyarázható. A külkereskedelemben meghatározó részarányt képviselő euróval szemben változatlan maradt a forint árfolyama.

Az export volumenének 1 százalékos növekedésén belül a gépek és szállítóeszközök exportja dinamikusan, 11 százalékkal bővült, míg a feldolgozott termékek volumene – elsősorban a bázisév első felében lebonyolított, nagy értékű videojáték-export idei kiesése miatt – az árufőcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 13 százalékkal csökkent.

Az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoport forgalma 6 százalékos mérséklődést mutatott, ami nagyrészt a gabonaexport csökkenésének következménye.

A behozatal volumene 6 százalékkal nőtt, az árufőcsoportok közül 7 százalékkal a gépek és szállítóeszközök árufőcsoport importja bővült.

Az import több mint harmadát jelentő feldolgozott termékek volumene a teljes forgalommal azonos mértékben, 6 százalékkal nőtt. Az első öt hónap során 9 százalékkal nőtt az energiahordozók importja, jelentős részben a kiugróan magas áprilisi érték miatt.

Az árufőcsoportok közül a gépek és szállítóeszközök forintárszintje mérséklődött a legnagyobb mértékben, a forgalom mindkét irányában egyaránt 6 százalékkal csökkent. A feldolgozott termékek árszínvonala kivitelben és behozatalban is változatlan maradt.

Nőtt viszont az energiahordozók forint-árszínvonala: a termékkör importját 2 százalékkal magasabb árszinten bonyolították, amelyen belül a kőolaj és kőolajtermékek árszínvonala 12 százalékkal nőtt, a földgázé viszont megközelítőleg 6 százalékkal csökkent.

Az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoport kivitele az előző év azonos időszakához képest 1 százalékkal alacsonyabb forintárszinten valósult meg.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene változatlan maradt, míg az onnan származó behozatal 5 százalékkal nőtt az első öt hónapban. Az országcsoportok közül a legnagyobb mértékben, kivitelben 13, behozatalban 11 százalékkal a közép- és kelet-európai országokkal lebonyolított forgalom volumene haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.

A fejlődő országokkal folytatott külkereskedelemben a kivitel növekedési üteme 11 százalékot, míg a behozatalé 6 százalékot tett ki. A forgalom volumene májusban jelentős mértékben bővült, a híradás-technikai, hangrögzítő és lejátszó készülékek növekvő forgalmának köszönhetően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik