Belföld

Az euró erősödése csökkentette az övezet versenyképességét

Az euró erősödése 3,5 százalékkal csökkentette az euró övezet iparának versenyképességét a második negyedévben - áll az Európai Bizottság pénteken megjelent jelentésében.


A termelők költségalapú versenyképessége is 14 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és visszaesett a hosszú távon mért átlagra. A bizottságnak jelentését az európai autógyártók negyedéves eredményei is alátámasztják. Az euró erősödése a vezető valutákhoz képest 400 millió euróval csökkentette a Volkswagen eredményét. A német autógyár 616 millió eurós működési nyereséggel zárta a második negyedévet, szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 1,4 milliárdos profittal, és adózás előtti eredménye is 46 százalékkal 679 millió euróra csökkent.

Európa második legnagyobb autógyártójának a francia PSA Peugeot Citroennek is 292 millió euróval csökkentette eredményét az euró erősödése. A cég nettó nyeresége így 12 százalékot csökkenve 869 millió euró volt az év első felében.

Az euró 9,5 százalékot erősödött a dollárhoz képest az év eleje óta. Tavaly március óta 38 százalékkal nőtt a dollár árfolyam és a csúcsot az idén májusban 1,19 dollárral érte el. Az amerikai árfolyampolitika hátrányosan érintette az európai exportőröket, és az euró további erősödéséhez vezethet – közölte Antti Kalliomaki finn pénzügyminiszter. A font gyengülése ellenére az euróövezeten kívüli brit gazdaság költségalapú versenyképessége a történelmi szint alatt marad – állapítja meg a Bizottság jelentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik