Belföld

Eddig 567 ezer négynapos autópálya matricát adtak el

A június 13-i bevezetés óta eddig 567 ezer D1 kategóriájú négynapos autópálya matricát értékesített az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt.

“Az 1.000 forintért kapható négynapos matrica hatására 15-20 százalékkal nőtt az autópályát használók aránya” – mondta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Timár József, az ÁAK Rt. vezérigazgatója szerint az augusztus végéig kapható négynapos matricából várhatóan teljesül az előzetesen tervezett egymillió darabos eladás. A tíznapos matricából 35 százalékkal kevesebbet értékesítettek az új termék bevezetése óta, ami az ÁAK-nak 400-500 millió forintos bevételkiesést okoz – tette hozzá.

Csillag István kiemelte, hogy a gazdasági és közlekedési tárca a szezonális matrica bevezetésével elérte kitűzött célját: a nyári megnövekedett forgalom a biztonságos autópályákon maradt, ezzel csökkentve a párhuzamos utak terhelését és a környezetszennyezést. Elmondta azt is: pénteken ül össze első alkalommal a GKM és az ÁAK képviselője, hogy egyeztessék és előkészítsék a jövő évi autópálya-használattal kapcsolatos miniszteri rendelet lehetséges változtatásait.

Ezzel párhuzamosan a GKM megbízásából szintén pénteken összeül egy díjpolitikai bizottság, amelynek feladata a magyarországi gyorsforgalmi úthálózaton érvényesítendő, és az EU-csatlakozással összefüggésben szükségessé váló díjpolitika kialakításának előkészítése. “E bizottság munkájának eredményeképpen 2004 tavaszára egy átfogó díjpolitikai koncepció készül, amelyet a tárca széles körű szakmai és társadalmi vitájára bocsát” – mondta a miniszter.

Csillag István hozzátette: az új díjpolitika célja, hogy az autópályák használata ne legyen drágább a jelenleginél, és a nyugat-európai átlagnál, és a díj legyen arányos a megtett út hosszával.

A miniszter elmondta azt is, hogy a tárca nem tervezi az egynapos autópálya matrica bevezetését. Csillag István az MTI-nek elmondta, nem tervezik a négynapos autópálya matrica bevezetését a közúti fuvarozók számára, mivel véleménye szerint a 2003. január 1-jei autópályadíj-módosítások kedvezőek számukra. Kiemelte, hogy az egyéves autópálya matricát 13 hónapig használhatják, az egy hónapos a vásárlástól számított 30 napig érvényes, illetve, hogy a 3,5 tonnánál kisebb teherbírású kisteherautókat visszasorolták a D1-es személygépjárművek számára használható olcsóbb kategóriába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik