Belföld

Mezőgazdasági termelők útlezárása Szabadka környékén

Az aszálykár enyhítését hiányoló észak-bácskai mezőgazdasági termelők betartva ígéretüket csütörtökön három órára lezártak minden közútat Szabadka környékén.

Az útlezárás 12-től 15 óráig tart. Ez idő alatt a röszkei és a tompai határátkelők felől Szerbiába érkező gépkocsik nem tudnak áthaladni a Szabadkától délebbre lévő országrészbe. Le van zárva a magyar határtól Belgrád felé vezető autópálya is.

Helyszíni jelentések szerint a gazdák közel száz traktorral és mezőgazdasági géppel zárták le az utakat, a rendőrséggel egyetértésben a tüntetők csak a mentőkocsikat engedik át.

Az észak-bácskai gazdák azért szánták rá magukat erre a lépésre, mert hiányolják a köztársasági kormány aszálykár enyhítésére irányuló intézkedéseit. A szerb kormány azt ígérte, hogy e hét folyamán ad végleges választ arra, hogy miként kívánja enyhíteni a gazdák aszálykárát.

Szerbiában az idén várhatóan körülbelül 1,4 millió tonna búza terem, ami a rendelkezésre álló tartalékokkal együtt épphogy elegendő lesz a lakosság szükségletek kielégítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik