Belföld

Közösségi adatbázisban lehet majd EU-s álláslehetőségek után kutakodni

Közösségi adatbázis segíti a munkavállalókat Magyarország európai uniós csatlakozása után - közölte a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) közleményben szerdán.

A közösségi adatbázis tartalmazza az unió országaiban felkínált üres álláshelyeket, az álláskeresők pályázatait, illetve a munkavállalókra vonatkozó, a tagországokkal kapcsolatos általános információkat. Az információk az összes tagállam nyelvén lekérdezhetők.

A hálózat központja Brüsszelben működik, amely összeköttetésben áll az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) tanácsadók állomásaival, valamint az egyes országok munkaerő-piaci szervezetének információs rendszerével.

A munkaügyi központok és kirendeltségek EURES-szolgáltatásai mellett az ügyfelek az Európai Foglalkoztatási Információs Tanácsadó (EUROFIT) szolgáltatásait is igénybe vehetik önkiszolgáló rendszerben. Az adatbázis segítségével elérhetővé válnak az Európai Unió országaiban található képzési és munkavállalási lehetőségek.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat EU-sarkok kialakítását tervezi a tanácsadó központokban, ahol interneten lehet majd információt szerezni. Az ERUES álláskínálata valamennyi kirendeltségen hozzáférhető lesz a csatlakozást követően, a Foglalkoztatási Hivatal Integrációs Irodájában pedig euro-tanácsadók állnak majd az ügyfelek rendelkezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik