Belföld

Vártnál jobb eredmények a GlaxoSmithKline-tól

A vártnál jobb, kilenc százalékos eredményjavulásról tett közzé jelentést a második negyedévre vonatkozóan a GlaxoSmithKline Plc - és egyben javított éves kilátásain.

Európa legnagyobb gyógyszergyártó csoportja egy részvényre vetítve 23,9 penny eredményt ért el; a Reuters által előzetesen megkérdezett elemzők 22,5 pennyre számítottak. Egy százalékkal 5,375 milliárd fontra csökkent azonban a csoport bevétele, amely – részben a gyenge dollárnak tulajdoníthatóan – jelentősen elmarad az elemzők 5,48 milliárd eurós várakozásaitól.

Stabil árfolyamokkal számítva a csoport bevételei 15 százalékkal lettek magasabbak az egy évvel korábbinál; a GSK megerősítette éves várakozásait, melyben egyszámjegyű – esetleg valamivel jobb – eredményjavulást ígértek, függetlenül attól, hogy generikus versenytársa lesz-e az Egyesült Államokban a Paxil antidepresszánsnak. A cég adózás előtti profitja nyolc százalékkal 1,969 milliárd fontra nőtt – az előzetesen várt 1,83 milliárd font helyett.

A negyedév sztárja még mindig az Advair, melynek értékesítési bevétele 31 százalékkal emelkedett 531 millió fontra; egyes elemzők azonban nem zárták ki az 570-600 millió fontos bevételt sem. A GSK árfolyama a kedvező adatok nyomán délelőtt 4,1 százalékkal 12,23 fontra emelkedett. A GSK részvényei idén alulmúlták a szektor teljesítményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik