Belföld

Tovább terjeszkedhet Berlusconi médiabirodalma

Az olasz parlament felsőháza zöld utat adott annak a sokat vitatott médiatörvény-tervezetnek, amelynek segítségével Silvio Berlusconi cége tovább növelheti befolyását az olasz médiapiacon.

A 160 támogató és 122 elutasító szavazattal elfogadott tervezet szerint Berlusconi cége, a Mediaset megtarthatja mindhárom földi sugárzású televíziós csatornáját (Rete Quattro, Canale 5 és Italia 1), amelyek az olasz tévénézők mintegy 46 százalékát kötik le nap mint nap.

A tervezet szerint lehetőség van a televíziós csatornák és nyomtatott sajtó közötti kereszttulajdonlásra is, amely a brit Financial Times aggodalmai szerint akár arra is lehetőséget ad a miniszterelnöknek, hogy megszerezze az ellenőrzést Olaszország legnagyobb napilapja, a Corriere della Sera felett.

Lucia Annunziata, az olasz közszolgálati televízió, a RAI első embere bejelentette: amennyiben a tervezet törvényerőre emelkedik, lemond a közszolgálati csatorna vezetői posztjáról. A vezető szerint az olasz közszolgálati televízió igen nehéz helyzetben van egy olyan piacon, amelyet súlyos érdekkonfliktusok torzítanak.

A tervezetet ellenzők azzal érvelnek, hogy Berlusconi már így is túlzott befolyással bír az olasz médiapiacon. Ez legutóbb a hónap elején merült fel, amikor egy német európai parlamenti képviselőhöz intézett, nagy felzúdulást keltő megjegyzésről nem számolt be az olasz közszolgálati csatorna esti híradója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik