Belföld

Teller Ede a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést vehette át Bush elnöktől

Egy szenvedélyes választás és konfliktusok után Magyarországon jól haladnak a dolgok, különösen azzal a kilátással, hogy az ország hamarosan csatlakozhat az Európai Unióhoz - nyilatkozott a Magyar Távirati Irodának Teller Ede, az Egyesült Államokban élő, magyar származású fizikus abból az alkalomból, hogy George Bush amerikai elnök szerdán a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet adományozta neki.

A kitüntetésre az elnök Teller Edével együtt összesen tizenegy személyt választott ki, köztük Václav Havel volt cseh államfőt, Van Cliburn zongoraművészt és a világhírű színészt, Charlton Hestont. Arra a kérdésre, hogy az elismerést mivel érdemelte ki, Teller Ede az MTI-nek kijelentette: azt hiszem azzal, hogy a hidrogénbomba elkészítésében való közreműködéssel segítettem a hidegháború áldozatok nélkül történt megnyerését, a Szovjetunió meghátrálását.

A San Francisco melletti Stanfordban élő, 96. évében lévő fizikus idős kora miatt nem utazhatott el Washingtonba, így az elnöki kitüntetést nevében lánya vehette át George Bush elnöktől, a Fehér Házban rendezett ünnepségen. Némileg megrendült egészségi állapota azonban nem akadályozza őt abban, hogy változatlan intenzitással dolgozzon. Szavai szerint azon munkálkodik, hogy miként lehet a magenergiát a lehető legbékésebb célokra, a lehető legbiztonságosabban, a lehető legóvatosabban felhasználni elektromosság termelésére, mégpedig az urán “testvére”, a thorium alkalmazásával.

A változatlanul szellemi ereje teljében lévő tudós elmondta, hogy bár figyelemmel kíséri a magyarországi eseményeket, kapcsolata Magyarországgal nem olyan szoros, mint szeretné. Megelégedéssel szólt arról, hogy Magyarországon jó irányba fejlődnek a dolgok, örömét fejezte ki, hogy az ország integrálódik Nyugat-Európához, és azt ajánlotta, hogy építsen ki minél szorosabb kapcsolatokat az Egyesült Államokkal. Az Egyesült Államok olyan hatalom, amelyik hatalmát önzetlenül, a béke előmozdítására használja fel – hangoztatta Teller Ede, aki örömmel nyugtázta azt is, hogy a Bush-kormányzat a lehető legkevesebb áldozattal nyerte meg az iraki háborút, megszabadítva Irakot a földkerekség egyik legveszélyesebb diktátorától.

A magyar népnek Teller Ede azt üzente, hogy minél jobban vegye ki részét a béke megszilárdítását célzó erőfeszítésekből. Egyidejűleg reményét fejezte ki, hogy egészségi állapota javul, s több időt tölthet szülővárosában, Budapesten.

Teller Ede 1908. január 15-én született a magyar fővárosban. 1935-ben érkezett az Egyesült Államokba, ahol figyelme fokozatosan a magfizika felé fordult. Fontos szerepe volt olyan védelmi kutatásokban, mint az amerikai atombomba kifejlesztéséhez vezető Manhattan Terv, valamint az SDI, vagyis a csillagháborús tervként emlegetett stratégiai védelmi kezdeményezés, amit kiemelt a szerdai kitüntetés hivatalos indoklása is.

Az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadság-érdemrendet Harry Truman elnök alapította 1945-ben a második világháborúban teljesített kiemelkedő civil szolgálatok elismeréseként. John F. Kennedy elnök 1963-ban a kitüntetést kiterjesztette a legkiemelkedőbb hivatásbeli teljesítmények elismerésére is.

Teller Ede folytatta az amerikai magyar hagyományokat, hisz nem ő az első, az Egyesült Államokban letelepedett, magyar származású, világhírű személyiség, aki ebben a magas rangú kitüntetésben részesült. A nagy elődök közé tartozott az informatika “forradalmára”, a programelvű számítógép megalkotója, Neumann János, aki 1956-ban David Eisenhower elnöktől vehette át a kitüntetést. Az ugyancsak magyar származású karmestert, Ormándy Jenőt pedig 1970-ben Richard Nixon elnök részesítette a legmagasabb amerikai polgári kitüntetésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik