Belföld

105 ezer diák tett sikeres felvételit – pótfelvételire augusztus 8-ig lehet jelentkezni

- A felsőoktatási intézmények idén 105 ezer hallgató felvételéről döntöttek a 160 ezer jelentkező közül a ponthúzó értekezleten, a diákok 52 százalékát államilag finanszírozott, 48 százalékát költségtérítéses képzésre vették fel - közölte Magyar Bálint szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A kormány által 2003-ra meghatározott államilag finanszírozott összlétszámot a felsőoktatási intézmények, a felsőfokú szakképzés kivételével fel tudták venni – mondta az oktatási miniszter. A felsőfokú szakképzésben idén 5500 hely állt rendelkezésre, a amelyből 3000 helyet töltöttek fel az első fordulóban. A kimaradó helyek feltöltésére pótfelvételit hirdetnek.

A miniszter az alacsony jelentkezés egyik lehetséges okát többek között a bekerüléshez szükséges alsó ponthatár 72 pontra emelésében jelölte meg. Magyar Bálint lehetségesnek nevezte, hogy jövőre változnak a felsőfokú szakképzésbe való bejutás feltételei, s érettségivel, külön felvételi nélkül be lehet majd kerülni. A szaktárca vezetője szólt arról is, hogy mintegy 1500, hitéleti képzésben tanuló, nemzetközi és határon túli ösztöndíjas diák felvételére későbbi időpontban kerül sor. Emellett 2000 hely várja azokat a pedagógus oklevéllel rendelkezőket, akik újabb végzettséget szereznének. Ezekre a képzésekre egy- és kétszakos tanárok egyaránt jelentkezhetnek.

A nappali alapképzésben, államilag finanszírozott formában a felvett hallgatók 46 százaléka egyetemi, 54 százaléka főiskolai szinten kezdheti meg tanulmányait. Egyetemi szinten a műszaki, a klasszikus bölcsész, s a gazdasági területre vették fel a legtöbb hallgatót. A szakcsoportos keretszámokat nappali tagozatos első alapképzésben túlnyomórészt betöltötték – tette hozzá.

Nőtt a felvett hallgatók száma magyar, történelem, kommunikáció, informatikus könyvtáros, művelődésszervező, szociológia szakokon, valamint a főiskolai szintű egészségügyi szakcsoportban, a közgazdasági és a szociális képzésben – mondta. Kevesebb diákot vettek fel ugyanakkor főiskolai szintű agrárképzésre, ahol nem volt megfelelő számú jelentkező. A főiskolai nyelvszakos képzésre azért kerültek be kevesebben, mert inkább egyetemi szintű képzésre vettek fel több diákot.

Az idén érettségizők közül alapképzésre 50 448-an jelentkeztek, a korábbi évek maturálói közül 82 287-en pályáztak. A legnagyobb, 3,7-szeres túljelentkezés a művészeti szakcsoportokban volt, a klasszikus bölcsész szakcsoportokban 2,65-szeres, a jogi és szociális szakcsoportoknál 2,54-szeres, a közgazdasági szakcsoportban 2,03-szeres túljelentkezést regisztráltak.

Princzinger Péter, az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda igazgatója rámutatott: az idei és tavalyi ponthatárokat nem lehet összevetni, 2003-ban ugyanis már egységes szisztéma szerint számították a pontokat. Közölte: az iroda honlapja, amelyen a ponthatárokat közzétették, zavartalanul működött, kedden késő estétől mintegy 50 ezer látogatójuk volt. Az OFI öt körben több mint egymillió sms-t küldött szét a diákoknak.

A felsőoktatási intézmények egy héten belül kötelesek levélben is értesíteni a diákokat az eredményekről. Az egyetemek, főiskolák felajánlhatják a sikertelenül pályázó diákoknak a költségtérítéses képzést, illetve a pótfelvételi lehetőségét. Az intézmények több száz szakon, szakpáron több mint tízezer helyet hirdettek meg. A nyári felvételire a diákok augusztus 8-ig jelentkezhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik