Belföld

Felfüggesztik az energiatakarékossági pályázatokat

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kedd éjféltől felfüggeszti a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) kilenc pályázatát - tájékoztatta Szerdahelyi György, a GKM energetikai főosztályvezető-helyettese az MTI-t kedden.

A kedd éjfélig feladott pályázatokat még elfogadják a minisztériumban – erősítette meg a főosztályvezető-helyettes Világgazdaság című lap keddi értesülését. A pályáztatást azért függesztették fel, mert a rendelkezésre álló idei 3,4 milliárd forintos keret elfogyott.

Szerdahelyi György emlékeztetett arra, hogy a pályázati kiírásban is feltüntették, hogy ha a keret elfogy, a pályázatot a kiíró felfüggeszti. “Eddig mintegy 5 ezer pályázatot adtak be az energiatakarékossági programra. A pályázatok 85-90 százaléka a lakosságtól érkezett” – mondta. A 2000-ben megindult program 2001-ben és 2002-ben a Széchenyi-terv részét képezte, 2003-ban pedig önálló formában folytatódott.

A NEP “Kevesebb is elég” jelszóval meghirdetett támogatási rendszerében kilenc pályázatra március 1-jétől lehetett jelentkezni. A lakossági energiamegtakarítás támogatását lakossági pályázók számára írták ki, ebben legfeljebb 500 ezer forint támogatást nyerhettek el a pályázók.

A második vállalkozók számára biztosított pályázási lehetőséget a lakossági energiamegtakarítás segítésére szintén maximum 500 ezer forintos összeggel. Az Önkormányzati és költségvetési intézmények energiafelhasználásának és energiaköltségeinek mérséklésére kiírt pályázaton az önkormányzatok 25 millió forintot nyerhettek el.

A közvilágítás korszerűsítése, tanyavillamosítás, valamint vezetékes PB-gázzal ellátott települések egyéb energiahordozóval történő ellátása című pályázatban a közvilágítás korszerűsítésére 25 millió forintot nyerhetnek a pályázók, a PB-ről történő átállásnál a maximális támogatás 250 ezer forint volt lakásonként. A távhőellátás szolgáltatói korszerűsítése keretében 50 millió forintos támogatáshoz lehetett jutni, míg a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítésére az önkormányzatok maximum 35 millió, a magánszemélyek legfeljebb 500 ezer forint támogatáshoz juthattak. A megújuló energiaforrások felhasználását bővítő vállalkozók 35 millió forint maximális támogatásra pályázhattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik