Belföld

Arany Ászok-szerződés: a Borsodi beperli a fociligát

admin
admin

2003. 07. 22. 16:19

Kedden a Dreher Sörgyárak Rt. és a Magyar Labdarúgó Liga vezetője, Demján Sándor aláírta azt a szponzori szerződést, amelynek értelmében a következő három évben Arany Ászok Liga lesz az NB I-es pontvadászat hivatalos neve. A névhasználatért évi 300 millió forintot fizet a sörgyár a ligának.

Ugyanakkor a Borsodi Sörgyár Rt. közleményt juttatott el lapunkhoz, amely szerint a cég érvényben lévőnek tekinti az IMS sportmarketing cégen keresztül, 2001-ben a Hivatásos Labdarúgó Ligával (Liga) 5 évre aláírt, a profi liga névadó szponzori jogairól szóló szerződését. Az idén júniusban, a Liga által jogellenesen kiírt pályázaton ugyanezen ok miatt nem induló Borsodi jogai érvényesítése érdekében peres eljárást indít, miután békés megegyezésre vonatkozó minden kezdeményezését elutasította a Liga.

A Borsodi Sörgyár közleménye szerint 2003 elején kiderült, hogy az IMS tulajdonos-ügyvezetőjének halála miatt az IMS a Liga felé szerződéses kötelezettségeit nem képes teljesíteni. A Borsodi írásban és személyesen is többször tájékoztatta a Ligát, hogy felajánlja az IMS helyetti teljesítést, amit a Liga – a sörgyár szerint – a Ptk. 286. paragrafusa szerint köteles lett volna elfogadni.

A Liga nem fogadta el a Borsodi által felajánlott teljesítést, viszont elküldte ajánlatkérését, amelyben a névszponzori cím minimális díját 300 millió forintban jelölte meg, illetve megfogalmazta azokat a szolgáltatásokat, amelyek ezen összeg megfizetése mellett a szponzort megilletik.

A Liga a korábbi konstrukcióban biztosított jogokon túl csak csekély mértékben megnövelt szolgáltatáscsomagért közel kétszeres szponzori díjra tartott igényt, holott addig sem szolgáltatott szerződésszerűen az IMS-en keresztül a Borsodi felé – állítja a sörgyár. Az együttműködés során ugyanis a Borsodi Ligában induló csapatok száma harmadával, a televízióban közvetített mérkőzések száma pedig kétharmadával csökkent.

Mindezen okoknál fogva a Borsodi tájékoztatta a Ligát, hogy érvényben lévőnek tekinti szerződését, a jogellenesen kiírt pályázaton nem kíván résztvenni, továbbá minden törvényes eszközt fel kíván használni jogai és törvényes érdekei védelmében. 2001-ben, a névszponzori megállapodás megkötésekor a Borsodi bizalmat szavazott a Liga vezetése által előterjesztett, a magyar labdarúgás megújítását célzó programnak.

Az elmúlt három évben a programból sajnos kevés valósult meg. A Liga egyik közgyűlésén az elnök is elismerte, hogy a magyar labdarúgó bajnokság színvonala és ezzel együtt eladhatósága tovább csökkent (Nemzeti Sport 2003. április 29).
A Borsodi sajnálja, hogy a békés megoldásra tett kezdeményezései nem jártak sikerrel, így kénytelen a névszponzori státuszának védelme érdekében a Ligával szemben bírósághoz fordulni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.