Belföld

Olajfinomítót venne a Mol Bosznia-Hercegovinában

A MOL-t is érdekli az egyetlen bosznia-hercegovinai, a Bosanski Brod-i olajfinomító megvétele - közölte hétfői számában a Nezavisne novine című Banja Luka-i újság.

A Boszniai Szerb Köztársaságban megjelenő napilap szerint a finomító eladására ez év decemberében vagy 2004. januárjában írják ki a nemzetközi pályázatot és a megvétel iránt érdeklődést tanúsít az orosz TNK és a Lukoil, az osztrák OMV, valamint a görög Helenic Petroleum is.

A finomító eladásra kerülő államtőkéjének 1998. évi mérleg szerinti névértéke 267,2 millió dollár, a végleges ár azonban a Boszniai Szerb Köztársaság kialakulóban levő fejlesztési terveitől függ. Szó van arról is, hogy a finomítót a Petrol töltőállomás-hálózattal együtt bocsássák áruba. A volt Jugoszláviában a Bosanski Brod-i finomítót tartották a legkorszerűbbnek, de teljes egészében sohasem fejezték be.

A délszláv háború folyamán jócskán megrongálódott, a részbeni helyreállítás után jelenleg évi 2 millió tonna nyersolaj feldolgozására alkalmas, de nem csak hogy nem dolgozik teljes kapacitással, hanem az idénre tervezett 800 ezer tonnás feldolgozásból is eddig mindössze 60 ezer tonnányi olajszármazék készült. Dragan Mikerevic, a kormány miniszterelnöke Bosanski Brodban nemrégiben tett látogatása során kijelentette, hogy értelmetlen ilyen kis termeléssel árúba bocsátani a finomítót, várni kell a tender-kiírással, amíg biztosítják az évi 1,2 millió tonnás olajfeldolgozást – írta a Nezavisne novine.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik