Belföld

Olajfinomítót venne a Mol Bosznia-Hercegovinában

admin

2003. 07. 21. 11:35

A MOL-t is érdekli az egyetlen bosznia-hercegovinai, a Bosanski Brod-i olajfinomító megvétele - közölte hétfői számában a Nezavisne novine című Banja Luka-i újság.

A Boszniai Szerb Köztársaságban megjelenő napilap szerint a finomító eladására ez év decemberében vagy 2004. januárjában írják ki a nemzetközi pályázatot és a megvétel iránt érdeklődést tanúsít az orosz TNK és a Lukoil, az osztrák OMV, valamint a görög Helenic Petroleum is.

A finomító eladásra kerülő államtőkéjének 1998. évi mérleg szerinti névértéke 267,2 millió dollár, a végleges ár azonban a Boszniai Szerb Köztársaság kialakulóban levő fejlesztési terveitől függ. Szó van arról is, hogy a finomítót a Petrol töltőállomás-hálózattal együtt bocsássák áruba. A volt Jugoszláviában a Bosanski Brod-i finomítót tartották a legkorszerűbbnek, de teljes egészében sohasem fejezték be.

A délszláv háború folyamán jócskán megrongálódott, a részbeni helyreállítás után jelenleg évi 2 millió tonna nyersolaj feldolgozására alkalmas, de nem csak hogy nem dolgozik teljes kapacitással, hanem az idénre tervezett 800 ezer tonnás feldolgozásból is eddig mindössze 60 ezer tonnányi olajszármazék készült. Dragan Mikerevic, a kormány miniszterelnöke Bosanski Brodban nemrégiben tett látogatása során kijelentette, hogy értelmetlen ilyen kis termeléssel árúba bocsátani a finomítót, várni kell a tender-kiírással, amíg biztosítják az évi 1,2 millió tonnás olajfeldolgozást – írta a Nezavisne novine.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.