Belföld

Óvoda és számítógép – kisegér a műanyag házban

A „próbaüzem" bevált, a számítógépek sokat javítottak az apróságok kognitív készségén, így az informatikai tárcától rövidesen több száz óvoda kaphat speciális gépet – játékos kiegészítőkkel.

Több mint kétszáz óvoda juthat számítógéphez még idén az informatikai tárca július elsején kiírt pályázata révén. Bár a nemzetközi példák mellett már hazánkban is van előzménye a programnak, a költségekbe most először száll be az állam, s kedvező tapasztalatok esetén az apróságok örömére akár bővülhet a támogatott óvodák köre.

Zircen jól működik

 

Nagyon megszerették a gyerekek a számítógépet, a kis házikónak és a speciális kialakításnak köszönhetően még azoknak is újdonságot jelentett, akik otthonról már ismerték – számolt be tapasztalatairól a zirci Benedek Elek óvoda vezetőnője, Igmándiné Hedling Gabriella, hozzátéve, hogy a munkaállomás nemcsak gyermekbarát, hanem valóban biztonságos is. Zircen könnyen ment az ismerkedés: épp „kéznél volt” egy szoftverkezelői végzettségű polgári szolgálatos katona, aki beavatta munkatársait az informatika rejtelmeibe. Az apróságok egyszerre csak 10-15 percet töltenek a gép előtt és a minisztériumtól kapott szoftverek hamarosan beépülnek az éves tantervbe. Bár a programok egy része még csupán angol nyelven fut, a gyermekek többségének ez sem jelent akadályt – felelte a FigyelőNet kérdésére az óvoda vezetője. A németes csoportnak már német nyelvű programot is vásároltak. 

A nagy találkozás

A tengerentúlról és kontinensünkről egyaránt kedvező eredményekről számoltak be az érintett pedagógusok és szakértők, így szinte csak idő kérdése volt, mikor toppan be számítógépestül az első rendszergazda egy hazai óvodába. Januárig kellett várni, miután egymásra talált az „ovi-PC” gyártásában már komoly nemzetközi tapasztalatokat szerzett IBM és a kormányváltás hozadékaként megszületett Informatikai és Hírközlési Minisztérium vezetése, személy szerint dr. Csepeli György politikai államtitkár.

Így indult be az első program. Ennek keretében az IBM (saját pénzén) 15 óvodába 30 számítógépet szerelt fel. A sikereken felbuzdulva szánta rá magát az informatikai tárca, hogy állami finanszírozással álljon egy, a januárihoz képest jóval tágabb kört érintő projekt mögé.

Mindenki jól járt

Az IBM magyarországi kezdeményezése több szempontból is eredményesnek bizonyult – összegezte a tapasztalatokat a FigyelőNet kérdésére Illés Anikó pszichológus, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tanácsadója. A legnagyobb előrelépést az esélyegyenlőség javítása terén sikerült elérni. Az előzetes felméréssel összehasonlítva a teljesítményjavulás – elsősorban a kognitív készségek terén – kiemelten magas volt azok között a gyermekek között, akik korábban gyengébb eredményeket értek.

Az azonban általánosságban minden, a programban résztvevő ovisról elmondható, hogy számukra a számítógép ismeretlen, esetleg nem létező vagy alig ismert tárgyból használati tárggyá vált – derül ki a számítógépek óvodai debütálását értékelő hatástanulmányból. Ráadásul arra is rögtön rájöttek, hogy többről van szó, mint egyszerű játékról – ez a „masina” a különböző feladatok megoldásában is a segítségükre lehet.

Számítógép – házzal együtt

Hasonló célokkal született meg ezek után az IHM berkein belül a „Brunszvik Teréz óvodai számítógépes program”. Ennek keretein belül a tárca 300 millió forinttal járul hozzá a számítógép-vásárláshoz.

Igazából speciális munkaállomásokról van szó. Már a PC sem szokásos, hétköznapi darab, hiszen a szemkímélő monitorhoz és a színes nyomtatóhoz is kicsinyített, gyermekkézhez illő egér és érintésre működő klaviatúra is tartozik. Ráadásul mindez egy kétszemélyes, színes műanyag fotellel felszerelt kis műanyag házba költözik, mely nem csupán a gyermeket és a műszert védi, hanem játékosságot kölcsönözve teszi vonzóvá a számítógéppel való ismerkedést. Ezt segítik a speciális szoftverek, erőszakmentes, készségfejlesztő feladatok is, melyek vidám dallamokkal illetve színes ábrákkal jutalmaznak egy-egy jó megoldást.

A pályázati kiírás a tapasztalatokhoz igazodik. Olyan óvodák jelentkezhetnek, melyek „társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott településeken találhatók”. Az elmaradottabb országrészekre jellemző alacsony internetpenetráció miatt ezeken a területeken még eredményesebb lehet a program, mely így nem csupán egy-egy óvodán belül, hanem régiók között is eredménnyel kecsegtet az esélyek kiegyenlítése terén. Hosszú távon pedig a tárca tervei között szerepel – mondta Illés Anikó –, hogy speciális munkaállomásokat juttassanak fogyatékkal élő gyermekeket gondozó óvodák számára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik