Belföld

Kedvezménytörvény: megállapodás Romániával

A román és a magyar fél megállapodott a kedvezménytörvény romániai alkalmazásáról - jelentette be pénteken közös sajtóértekezletén Kovács László magyar és Mircea Geoana román külügyminiszter Bukarestben.

Kovács László, aki társelnökként a magyar-román kormányközi vegyes bizottság ülésén vesz részt Bukarestben, péntek reggel Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével és a szövetség több vezető politikusával folytatott megbeszéléseket.

A kedvezménytörvény módosítása után is fennálló román észrevételekkel kapcsolatban a magyar külügyminiszter leszögezte: most semmiképpen nem változik a magyarigazolvány külső megjelenése, az oktatási-nevelési támogatásra beadott pályázatok elbírálása, a támogatás folyósítása pedig egy romániai alapítványhoz kerül.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy 700 ezer magyarigazolványt már kiadtak, ezeket nem fogják visszavonni. Véleménye szerint a változtatással kapcsolatos román igényt legfeljebb akkor lehet majd mérlegelni, ha a most kiadott igazolványok érvényessége lejár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik