Belföld

Bush hálája Blairnek – kitüntetés megkopott illúziókkal

Washingtonban találkozik Tony Blair brit kormányfő és George W. Bush amerikai elnök - számol be a Magyar Hírlap. "A háború építőmesterei" – ahogyan a CNN amerikai hírtelevízió elnevezte a két államférfit elsősorban a pozitívumokra összpontosítják figyelmüket.

Blair először nagy beszédet mondott a kongresszus – a szenátus és a képviselőház – együttes ülésén. Ebben a megtiszteltetésben előtte a brit vezetők közül csak Margaret Thatcher, Winston Churchill és Clement Attlee részesült.

Utána Tony Blair átvehette Amerika legmagasabb polgári kitüntetését is, a Kongresszusi Aranyérmet. (Ilyen kitüntetést eddig csak Churchill, Nelson Mandela, Teréz anya, II. János Pál, Douglas MacArthur tábornok és Colin Powell kapott.) Az Egyesült Államok ezzel igyekszik meghálálni Blairnek Amerika szilárd támogatását a “mindkét ország számára nehéz és történelmi időkben”.


Az államfők kitértek az iraki tömegpusztító fegyverek ügyére. Blairnek és Bushnak egyaránt fontos, hogy elhárítsák magukról a vádat, amely szerint hamis bizonyítékok alapján indítottak háborút Irak ellen, becsapták a törvényhozókat és a közvéleményt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik