Belföld

Megugrott a befektetői bizalom Németországban

Az utóbbi tizenegy hónap legmagasabb értékére ugrott a német befektetők bizalma júliusban, mutatja az Európai Gazdasági Kutatóközpont úgynevezett ZEW-indexe, amely több mint a kétszeresére nőtt egyetlen hónap alatt.

A ZEW eredmény tovább táplálja a reményeket, hogy Európa legnagyobb gazdaságának jövőre végre sikerül kilábalnia a gazdasági válságból.

Nem kevesebb, mint 20,6 ponttal 41,9 pontra ugrott a ZEW-index júliusban, ezzel immár a hetedik egymást követő méréskor javulást produkálva. (Májusban a ZEW-index értéke 18,7 pont volt.) A növekedés lényegesen magasabb a gazdasági szakértők előrejelzéseinél, júliusra ugyanis 25 pontos növekedést jósoltak.

Az euróövezet 12 tagországának ZEW-indexe 12,5 ponttal 50,5 pontra ugrott az utóbbi hónapban. A ZEW eredményei 311 befektetőtársaság és elemző megkérdezésével születtek, ennél sokkal átfogóbbnak és pontosabbnak tekintik a július végére várható Ifo-felmérést.

“Az emelkedő részvényárak, az enyhén gyengélő euró és a reformtanácskozás terén jelzett haladás mind hozzájárult az optimizmus fokozásához” – nyilatkozta Wolfgang Franz, a ZEW elnöke.” Az index mindenképpen azt jelzi, hogy Németország közel jár a válságos időszak végéhez.”

Bíznak a Schröder-csomagban

A júliusi ZEW-index meglepő ugrása elsősorban a Gerhard Schröder kancellár szociáldemokrata kormánya adóreformjának tudható be: a 18 milliárd eurós adócsökkentést jövő év elejére tervezik, Berlin gazdasági fejlődést célzó projektjének részeként.

A derűlátást szintén alátámasztja Németország legnagyobb ipari szövetségének, az IG Metallnak az a szégyenteljes veresége, amelyet a 35 órás munkahétnek a keleti országrészre való kiterjesztésére tett kísérlete nyomán szenvedett el, állítja a ZEW.

Március közepe óta egyébként a DAX-index több mint 50 ponttal növekedett, s az Európai Központi Bank júniusban a második világháborút követő időszak szintjére süllyesztette az euróövezet hivatalos kamatait. Az euró is enyhe gyengülést mutat, visszavonulva a májusban regisztrált, minden idők legmagasabb árfolyamáról (1,1933 dollár), amely komoly aggodalmakat keltett az exportra gyakorolt kedvezőtlen hatás miatt.

Egyelőre tovább romlik a helyzet

Míg a gazdasági légkörrel kapcsolatos felmérések pozitívak, a rideg gazdasági adatok szerint mind ez idáig alig történt javulás. Az öbölháború hivatalos befejezése utáni adatok azt mutatják, hogy a megrendelések és a termelés nemhogy növekedett volna, hanem épp ellenkezőleg, csökkent. Ennek eredményeként a gazdasági szakértők nagy része nullára csökkentette 2003-as német gazdasági növekedési előrejelzéseit, s 2004-re csupán gyenge egy százalékos növekedést jósolnak.


Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik