Belföld

Továbbra is népszerű a “benzinturizmus”

Körben Magyarország határain csaknem mindenütt hétköznapi tevékenység átjárni tankolni a szomszédos országba. Az ok: olcsóbb vagy lényegesen olcsóbb az üzemanyag, mert idehaza magasak az adók. A legcsábítóbb Ukrajna, ahol harmadannyi az ár, mint a magyar kutaknál, de Romániába is érdemes még akár 50-60 kilométerről átautózni - olvasható a piaci áttekintés a Magyar Hírlapban.

Természetesen Szlovákiában – válaszolja a Balassagyarmaton lakó, Rétságon dolgozó benzinkutas arra a kérdésre, hol szokott tankolni. A rétsági Mol- és Shell-kútnál is egyre kevesebb a magyar rendszámú autó. A helyi lakosok nagy része a határ túloldalán vásárolja az üzemanyagot.

Közvetlenül a határ után, mindkét menetirányban egy-egy Slovnaft kút áll. Harminc liter 95-ös oktánszámú benzinért 894 koronát, azaz 5900 forintnak megfelelő összeget kell fizetni. Ugyanez a művelet a rétsági kutaknál 6987 forintunkba került.

Gyula környéken száz autóból 90 biztosan a határ túlsó oldalán tankol. Gátat csak a határátkelés nehézségei szabhatnak, ám az általában viszonylag zökkenőmentes. A határátkelőtől már ötven méterre van egy benzinkút, amelynél 60-70 forinttal olcsóbban lehet tankolni, s forintot is elfogadnak. Máshol is így van: a határ menti romániai töltőállomások a “benzinturizmusra” szakosodtak.

Záhogy környéken szinte mindenki átjár tankolni Ukrajnába, de mennek Debrecenből, Nyíregyházáról is. A határ menti megyében élő több ezer munkanélkülinek gyakorlatilag a benzinüzlet biztosítja a megélhetését. A határ túloldalán 84 forintért veszik meg a 95-ös üzemanyagot literenként, majd itthon 150-160 forintért adják tovább.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik