Belföld

Egyetért a PM London konszolidációs javaslatával

admin
admin

2003. 07. 10. 14:04

A költségvetési konszolidáció melletti erős kormányzati elkötelezettség továbbra is kulcsfontosságú eleme a befektetői szintű magyar szuveréni adósosztályzat fenntartásának - közölte csütörtökön Londonban kiadott elemzésében a Standard&Poor's, amely ugyanakkor megerősítette, hogy a magyar osztályzatot a kedvezőtlen makrofejlemények ellenére egyelőre nem fenyegeti veszély.

A nemzetközi hitelminősítő szerint – amely nemrégiben, a romló költségvetési kilátások miatt stabilról negatívra rontotta a lengyel hosszú futamú devizaadósság kilátását – a legutóbb közzétett magyarországi makroadatok arra utalnak, hogy a magyar kormány az idén nem lesz képes teljesíteni az államháztartási deficitcélt.

Mindeközben a gazdaság egyre erősebben függ az adóssággeneráló külső tőkepiaci finanszírozástól, a folyómérleg-hiány mélyül, a működőtőke-beáramlás pedig “csalódást keltő”.

A Standard&Poor’s szerint az idei államháztartási hiány a hivatalos 4,5 százalékos cél helyett jó eséllyel meg fogja közelíteni a hazai össztermék értékének 6,0 százalékát. A cég június végén, ugyancsak a burjánzó költségvetési deficitre hivatkozva, stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a közepes befektetői BBB sáv felső szélén lévő, BBB plusz szintű hosszú futamú lengyel külső adósi besorolás, valamint az A-2-es rövid távú devizaosztályzat, és az A/A-1 szintű belső államadósi besorolás kilátását.

A Standard&Poor,s akkori indoklása szerint a lépés a lengyel költségvetési helyzet középtávú romlási kilátását, az alapvető költségvetési reformok végrehajtását akadályozó politikai nehézségeket tükrözte. Beatriz Merino, a Standard&Poor’s feltörekvő piaci szuverén besorolási részlegének vezető elemzője mindazonáltal a lengyel intézkedés után az MTI-nek Londonban azt mondta: az S&P azért nem készül hasonló lépésre Magyarország esetében, mert a magyar kormánynak erősebb parlamenti hátországa van, és erősebb a politikai akarat is a költségvetési reformok végrehajtására, mint Lengyelországban. Hozzátette: a lengyel gazdaság jóval több szerkezeti nehézséggel is küszködik, mint a magyar.

Merino a lengyelnél kedvezőbb magyar költségvetési kilátásról szóló Standard&Poor’s-álláspontot a csütörtökön kiadott elemzésben is megerősítette, azt írva: a cég azzal számol, hogy a magyar államháztartási hiány 2006-ra 3 százalékra mérséklődik. A június végi lengyel kilátásrontás indoklásában az állt, hogy a lengyel államháztartási deficit a 2000-ben mért 3,0 százalékról 2004-2005-re 7 százalék fölé emelkedhet.

Beatriz Merino a csütörtökön kiadott magyar elemzésben azt írta, hogy az állásfoglalásban felsorolt, jelenlegi kedvezőtlen magyarországi makrofejlemények egybeesnek a hitelminősítő korábbi előrejelzéseivel, és egyelőre nem gyakorolnak hatást az “A mínusz/A-2” szintű hosszú és rövid távú magyar deviza- és beladósság-osztályzatokra, sem azok stabil kilátására.


A PM szerint is kell költségvetési konszolidáció


A magyar gazdaság befektetői megítélésében elsőrendű szempont a szigorú költségvetési politika, ebben a tekintetben a Pénzügyminisztérium (PM) osztja a független hitelminősítő intézet, a Standard & Poor’s (S & P) véleményét – mondta Máté Dániel szóvivő csütörtökön az MTI-nek.


A szóvivő szerint ezért vállalt a kormány egyértelmű elkötelezettséget az államháztartási hiány csökkentésére. Ennek jegyében született meg a legutóbbi megtakarítási program, amely 70 milliárd forinttal kívánja javítani az államháztartás helyzetét. Az intézkedések stabilizálólag hatnak a forint árfolyamára is, az elmúlt napokban csökkent a bankközi piacon az árfolyamingadozás. A Pénzügyminisztérium szerint a stabilizációs törekvések a külső gazdasági feltételek változatlansága mellett is megnyugvást hozhatnak a hazai piacokra.


Mindezt azzal kapcsolatban fejtette ki a szóvivő, hogy a Standard & Poor’s csütörtökön, Londonban elemzést adott ki a magyar gazdaságról. Ebben azt hangsúlyozta, hogy a költségvetési konszolidáció melletti erős kormányzati elkötelezettség továbbra is kulcsfontosságú eleme a befektetői szintű magyar szuverén adósosztályzat fenntartásának. Megerősítette, hogy a magyar osztályzatot a kedvezőtlen makrofejlemények ellenére egyelőre nem fenyegeti veszély.


A Standard & Poor’s szerint a jelenlegi kedvezőtlen magyarországi makrofejlemények egybeesnek a hitelminősítő korábbi előrejelzéseivel, és egyelőre nem gyakorolnak hatást az “A mínusz/A-2” szintű hosszú és rövid távú magyar deviza- és beladósság-osztályzatokra, sem azok stabil kilátására.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.