Belföld

Mi változik a kórháztövénnyel az engedélyeztetés terén?

Az egészségügyi ellátást végzők működési engedélyét, az ellátási, valamint a közreműködői szerződéseket is pontosítják a kórháztörvény végrehajtási rendeletei, amelyek várhatóan jövő hét végétől lépnek hatályba - mondta újságírók előtt az egészségügyi tárca jogi szakértője szerdán Budapesten.

Fazekas Marianna hozzátette: a szolgáltatási engedélyek kérelmezése és kiadása leegyszerűsödik, a döntés a 2002 előttiekhez hasonlóan újra ahhoz a szervhez kerül, amelynek a területén az ellátás folyik. Így egy városi kórház működési engedélyéről a városi ÁNTSZ dönt.

Elmondta még, ha egy szolgáltató több telephellyel is rendelkezik, akkor a működéshez azok mindegyikére külön engedélyt kell kérnie. Hozzátette: a kérelmezőknek ezentúl nem kell személy szerint megjelölniük, hogy kik végzik az ellátást. Ehelyett az engedélyt kérőknek csak arról kell nyilatkozniuk, hogy rendelkeznek a szolgáltatás tárgyi és személyi feltételeivel.

Rácz Jenő helyettes államtitkár arról beszélt: ha egy bizonyos ellátásra, például járóbeteg-szakellátásra akar ellátási szerződést kötni az önkormányzat, akkor a pályázatot a tevékenység megkezdése előtt hat hónappal kell meghirdetnie.

Elmondta még: közreműködői szerződések – ha egy szolgáltató egy másikkal szerződik egy bizonyos tevékenység elvégzésére – a mentés és a vérellátás területén csak az egészségügyi miniszter hozzájárulásával köthetők. Szavai szerint ezeket a megállapodásokat az ÁNTSZ mellett a munkaügyi hatóságok is ellenőrizni fogják, nehogy azok a munkáltató járulékfizetési kötelezettségének kikerülését célozzák.

Közreműködői szerződéseknél az egészségügyben dolgozók elsőbbséget élveznek. Ha azonban egy intézmény belső pályáztatási eljárása eredménytelenül zárul, akkor a szolgáltatásra az értékhatártól függően közbeszerzési eljárást kell kiírni. A helyettes államtitkár elmondta még, az intézmények szakmai terveinek elkészítésében a főorvosokból álló szakmai vezető testület egyetértési jogot kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik