Belföld

Augusztus 6-án nyílik a Budapest Plázs

Francia minta alapján a gondtalan nyaralás élményének lehetőségét kívánják megteremteni augusztus első heteiben a fővárosi Újpesti alsórakparton; a Budapest Plázs a tervek szerint augusztus 6-tól 20-ig várja majd a budapestieket és a turistákat - mondta el Bér Beatrix, a létesítmény ötletgazdája szerdán sajtótájékoztatón.

A Budapest Plázs megteremtésének alapvető célja olyan kikapcsolódási lehetőséget teremteni a főváros szívében, ahol mindenki megtapasztalhatja saját városában a nyaralás élményét – fogalmazott az Atmosphere Kft. ügyvezető igazgatója.

A szervező kérdésre elmondta, nincsenek még birtokukban a létesítmény kialakításához szükséges engedélyek, de reményeik szerint rövid időn belül mindet megkapják. A rendezvény költségeiről nem közölt konkrét összeget, mert, mint elmondta, az eszközök többségét csereszerződések keretében kapják meg. A tényleges költségeket a szponzorok és állami támogatók juttatásai fedezik.

Bér Beatrix elmondta: elképzeléseik szerint az Újpesti alsó rakpartnak a Margit híd pesti hídfőjétől a Dráva utcáig tartó 1,4 kilométeres szakasza két hétre homokos vízparttá alakul át. Az Új Irány Csoport építészei által tervezett plázs elsősorban az 1920-as, 1930-as évek nizzai és budapesti korzóhangulatát idézi fel.

Az elkerülő útvonalak kialakítása folyamatban van, a forgalmat a FŐMTERV javaslatainak megfelelően terelik majd el. Bér Beatrix hangsúlyozta: a forgalmi helyzet megváltozásáról szóló tájékoztatásra helyezik a legnagyobb hangsúlyt; július végétől információs kampány segíti majd a zavartalan közlekedést.

A Budapest Plázs alapötletét a tavaly nyáron Párizsban kialakított “városi strand” adta. A francia főváros polgármesterének kezdeményezésére a Szajna jobb partján egy hónapig nyitva tartó, és a párizsiak körében osztatlan sikert arató plázs működött – mondta el a főszervező.

Ezért a budapesti rakparti strandot a párizsi plázs gazdáival együtt tervezik létrehozni és működtetni. Ehhez támogatásáról biztosította őket a Fővárosi Önkormányzat és a XIII. kerületi Önkormányzat is. Az alsó rakparton a klasszikus strandrész mellett több száz napágyon pihenhetnek majd a látogatók, de lesznek zuhanyozók, porlasztott vizet kibocsátó párakapuk, sportpályák, koktél- és vízbárok, étkezőhelyiségek is – sorolta.

Az ingyenesen működő plázs szórakoztató programokkal is várja majd az érdeklődőket. A szervezők ígéretei szerint a színpadra kerülő produkciók hangosítása nem éri majd el a rakpart forgalmának átlagos zajszintjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik